Tom Kristiaan brengt nieuwe song: ‘Swans of Bruges’

(gf)
Redactie KW

Tom Kristiaan, componist van enkele heerlijke neo-klassieke muziekwerken baseert zich vaak op beelden. Samen met de Noorse componist John Vegard Schouw maakte hij nu de song, in dezelfde intieme sfeer, Swans of Bruges.

Tom Kristiaan (°1972) leerde de taal van muziek van kinds af aan. Na zijn studies aan diverse conservatoria begon hij te componeren en geleidelijk aan zijn eigen stijl te ontwikkelen: minimalistische neoklassieke muziek. Intiem en intens. Typerend zijn de zeer toegankelijke melodieën waar de melancholie nooit ver weg is. Hij bracht al enkele platen uit en deze internationaal getinte Swans of Bruges ligt in het verlengde daarvan. “Meer dan 20 jaar lang bleven de composities in de kast liggen, maar in 2019 boekte ik met mijn spaarcenten een studio. Een eerste solo cd In Deep Woods (2019) was een feit”, zegt Tom. Gesterkt door de enthousiaste reacties en dadelijk verschillende integraties in reeksen op VTM, volgde in 2020 Tom’s Gymnopédies. In 2021 verscheen een tweede volwaardige album Glance of You. In mei 2022 verscheen Petites danses et rêveries. “Mijn muziek kan je omschrijven als neoklassiek, in het verlengde van Enaudi en Yann Tiersen. Breekbare, intieme pianostukken. John kende mijn muziek en kwam zo bij mij terecht.”

Pure chemie

Componist en producer John Vegard Schouw uit Noorwegen zocht componisten op doorheen Europa en componeerde samen met hen zijn album Pianists of the World. Zo stopte hij ook bij Tom Kristiaan. “We kenden elkaar niet, maar bij het componeren leek het alsof we elkaar al jaren kenden. Pure chemie. In enkele luttele uren was de song Swans of Bruges ingeblikt, een zachte, sensuele pianosong, zoals de zwanen in Brugge die de Noor mocht bewonderen tijdens zijn verblijf in het Brugse.” In het najaar is Tom minstens nog twee keer te bewonderen in de regio. Op 20 september concerteert hij in de Sint-Pieterskerk in het kader van 125 jaar Sint-Pieters bij Brugge. Op 13 oktober treedt hij op in de Ryelandtzaal. (PA)

Info: www.tomkristiaan.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier