Sint-Arnolduskoor van de Steenbrugse abdij bestaat 50 jaar: “Vieren met nieuw boek met zeldzame documenten”

Het huidige Sint-Arnolduskoor: Michel Vanderostyne, Luc Seynhaeve, Donald Honorez, Dom Bernard Vander Beken, Piet François, Luc Lannoo, Noël Geirnaert en Flor Will. © gf
Redactie KW

De abdijkerk in Steenbrugge, nog steeds toegankelijk voor bezoekers, ademt een serene sfeer uit. Elke zondag en ook op de kerkelijke feestdagen zorgt het Sint-Arnolduskoor er voor Gregoriaanse gezangen. Het koor bestaat 50 jaar en dat wordt zondag 20 oktober met de voorstelling van een nieuw boek gevierd.

Na het verdwijnen van het bekende knapenkoor in 1970, richtte oud-koorleider Dom Willibrord Schets in 1974 een nieuw koor op. Het bestond hoofdzakelijk uit oud-leden van zijn knapenkoor. “Ikzelf en Piet François waren destijds ook lid van het knapenkoor en zingen dus al meer dan 50 jaar. Tweewekelijks zongen wij toen de misviering op Radio Kortrijk, rechtstreeks vanuit Steenbrugge”, vertelt Michel Vanderostyne. “Bij de start van het Sint-Arnolduskoor waren we met 23 zangers. Nu zijn we nog met zeven met één pater, Dom Bernard Van der Beken. Hij is 86 en fungeert ondertussen 43 jaar als koorleider en voorzanger.”

Gregoriaanse gezangen

Het koor zong in het verleden huwelijksmissen. Nu worden ze nog af en toe eens gevraagd voor een uitvaartdienst. “Een paar jaar terug was dat in de kapel van de psychiatrische kliniek in Sint-Michiels, op een unieke locatie. Onlangs was het tijdens de begrafenis van een Brugse leerkracht in Varsenare. Ons repertoire zijn Gregoriaanse gezangen die wereldwijd worden geleid door de Franse abdij van Solesmes”, vervolgt Vanderostyne.

“Alles wat met cultuur te maken had, werd beïnvloed door de abdij” – koorlid Michel Vanderostyne

Vanderostyne publiceerde in 2014 het boek De Steenbrugse abdijkoren, over de historiek van beide koren. Naar aanleiding van het 50-jarige bestaan schreef hij opnieuw een boek waarin hij hulde brengt aan de verschillende koorleiders, organisten en overleden koorleden. In dit boek beschrijft de abdijarchivaris, Dom Ben Deneut, nauwkeurig de geschiedenis van de abdijkerk die in 1879 onder impuls van pastoor Pollet werd gebouwd. De talrijke veranderingen die dit gebouw in de loop der jaren heeft ondergaan, worden zeer kleurrijk en gedetailleerd geïllustreerd aan de hand van zeer talrijke foto’s en zeldzame documenten, in een prachtige lay-out verzorgd door de Stichting Kunstboek. “In het boek vind je dus niet alleen de historiek van het jubilerend abdijkoor maar ook een zeer interessant hoofdstuk over de Steenbrugse abdijkerk.”

Prachtige foto’s

In de abdijkerk weerklonken de Gregoriaanse gezangen van de paters benedictijnen meer dan 100 jaar ondersteund door het orgel dat eveneens uitvoerig aan bod komt. “Ook zij die het orgel hebben bespeeld worden voorgesteld, zoals Chris Dubois als eerste en zijn opvolgers Jan Vanmaele, Luc Lannoo aangevuld met de gebeurtenissen van het Sint-Arnolduskoor van de voorbije tien jaar. De andere veertig jaar staan in het boek dat in 2014 uitkwam”, weet Michel. Als slot is er een hulde aan de overleden leden en ook aan Dom Anselm Hoste, de zesde en laatste abt van de Sint-Pietersabdij die zo’n zeven jaar geleden overleed. Hij staat in het boek met een prachtige foto samen met Koning Albert tijdens zijn bezoek aan de abdij op 11 juli 1994.”

Boekvoorstelling

Het boek kost 50 euro en zal zondag tijdens de officiële viering in aanwezigheid van burgemeester Dirk De fauw worden voorgesteld. Er is een plechtige misviering om 10 uur in de abdijkerk, gevolgd door een receptie en feestmaaltijd. “We hopen alle oud-leden van beide koren en talrijke koorvrienden te mogen begroeten op deze feestelijke dag. Tevens wil ik graag alle oud-leden van het koor die ik niet heb kunnen bereiken door gebrek aan correcte adresgegevens oproepen om mij te willen contacteren: michel.vanderostyne@outlook.com.”

Steenbrugge wordt geassocieerd met de abdij en andersom. Ook Michel, die in de schaduw van de kerktoren is geboren en er nu nog altijd woont. “De abdij heeft op cultureel gebied een enorme rol gespeeld. Alles wat met cultuur te maken had, werd beïnvloed door de abdij. Ik denk niet alleen aan het koor zelf, maar ook aan de toneelkring Kunst Adelt, de Koninklijke fanfare Sint-Cecilia. Als er een feest is, doen we dit samen.” (ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier