Organisator eerste Live is Live strandfestival in Zeebrugge: “In 2023 zijn we terug”

Gespreid over drie dagen krijgt Zeebrugge met Live is Live iets minder dan 30.000 festivalgangers op het strand. © Belga
Stefan Vankerkhoven

Het driedaags muziekfestival Live is Live, dat dit weekend plaatsvond op het Zeebrugse strand is een verrijking voor onze West-Vlaamse kust. Dat verklaarde ook zanger Mathieu Terryn van popgroep Bazart: “Het is iets heel apart om op het strand te kunnen optreden. Zeker bij zonsondergang! Dank u, Zeebrugge ! Dank u, Live is Live.” Ongeveer 25.000 festivalgangers gespreid over drie dagen denken er ook zo over. Het festival heeft nog groeimarge. Volgend jaar wat meer bezoekers? Organisator Jan Digneffe is tevreden: “Live is Live mag een fantastisch eerste rapport voorleggen en dat smaakt naar meer. In 2023 zijn we terug.”

Live is Live kende niet alleen programmatorisch, maar ook op weervlak drie verschillende dagen. Organisator Jan Digneffe van FKP Scorpio opteerde elke dag voor een ander genre en wenst daarom niet het woord ‘festival’ in de mond te nemen: rock op vrijdag met onder meer dEUS, Wilco en The National. Zanger Tom Barman en gitarist Mauro Pawlowski van dEUS hadden er duidelijk zin in.

Fluimen

Zaterdag was een Belgisch-Nederlands onderonsje, met onder meer Blof (bekend van de hit ‘Zoutelande’), Anouk en Bazart. De kortgeschoren Nederlandse zangeres kwam, zag en overwon, geschraagd door een ijzersterke band met gitarist Leendert Haaksma in een hoofdrol. Dat Anouk wat ziekjes was en zeker wel vijftien fluimen op het podium uitspuwde – volgende keer voorzien de organisatoren best een spuugbakje – was niet eens een smet op een prima concert. Wat een stem heeft die zangeres!

Jan Digneffe, de organisator van Live is Live, op het strand van Zeebrugge: “We komen terug in 2023.”
Jan Digneffe, de organisator van Live is Live, op het strand van Zeebrugge: “We komen terug in 2023.” © SVK

En dan volgde Bazart: de charismatische zanger Mathieu Terryn palmde meteen het publiek in, dat woord voor woord alle liedjes meezong. Opvallend detail: Mario Goossens, drummer van Triggerfinger, speelde mee met Bazart. Net als andere artiesten was Mathieu Terryn vol lof over dit nieuwe strandfestival, dat nog kan groeien. Want op zaterdag waren er net geen 6.000 toeschouwers, ongetwijfeld allemaal fans van Bazart.

Zondag was de dag van de pretentieloze pophits. Met de erg sympathieke Mika, die onlangs nog presentator van het Eurovisie Songfestival was, als ‘Grace Kelly’ in grote doen. Gehuld in een roze kostuum, huppelend over zijn piano en met enkele woorden Nederlands (dank zij zijn Gentse drummer Walter) pakte hij het publiek moeiteloos in. En dat ondanks het feit dat hij een nachtje eerder tot 6 uur ‘s morgens het huwelijk van zijn broer gevierd had! Relax, take it easy, was hartveroverend.

Duran Duran had als wapen tegen de regenvlagen de hit ‘Hold back the Rain’ meegebracht. Dat Simon Lebons stem het af en toe moeilijk had, kon de pret bij het publiek niet bederven. Hits als ‘Girls on film’ en ‘The Reflex’ brachten het strand in lichterlaaie. Pure nostalgie, gebracht door enkele heren op leeftijd.

Frisse wind

Het weer was even gevarieerd als de affiche van Live is Live. Het festival startte vrijdagnamiddag onder een loden zon. De thermometer van het Badengebouw gaf 27 graden Celsius aan. Maar de organisator zorgde voor gratis zonnecrème en kraantjeswater. Zaterdag waaide een frisse wind aan zee, waardoor de temperatuur met tien graden zakte, terwijl het binnenland pufte onder een loden zon. Zondag werd aanvankelijk ontsierd door enkele buien, maar het bleef droog tijdens de headliners.

De lokale politie sloot de Zeebrugse strandwijk drie dagen hermetisch af en stuurde de duizenden festivalgangers door naar de randparkings in Zeebrugge. De maatregel was een doorn in het oog van sommige strandcabinehouders, want zij konden in de blauwe zone van de strandwijk evenmin hun auto kwijt en moesten een parkingticket van 16 euro betalen. Verbodsborden belemmerden de toegang tot de wijk. Maar het gratis toegangsticket dat zij ter compensatie voor Live is Live kregen, was een mooie troost.

Openbaar vervoer?

We ontmoetten vier veertigers uit Poperinge: Cindy, Veronique, Nelle en Griet waren per auto naar Live is Live gereden. Al waren ze in Brugge even de juiste weg kwijt. Met een glimlach namen de vier West-Vlaamse dames, die de verjaardag van Veronique vierden, er de korte file in Lissewege bij.

Cindy, Veronique, Nelle en Griet uit Poperinge zijn klaar voor Live is Live in Zeebrugge
Cindy, Veronique, Nelle en Griet uit Poperinge zijn klaar voor Live is Live in Zeebrugge © SVK

Jammer dat het openbaar vervoer niet meewerkte aan dit nieuw festival, dat zich als duurzaam profileert. De Lijn kan of wil naar wij vernamen geen extra personeel inzetten voor de kusttram dit weekend, bij NMBS zijn er naar verluidt werken aan het spoor, waardoor er geen extra late treinen kunnen ingezet worden….

Tijdens het optreden van Tourist LeMC rond 19 uur zaterdag stond bijgevolg de laatste trein met vertrek aan Zeebrugge Bad op vijftig meter van de festivalsite vertrekkensklaar, maar leeg. Wie wou er nu om dat uur al naar het binnenland! Log openbaar vervoer op zijn smalst!

Te laat

Bart Crols, woordvoerder van NMBS, meldt ons dat Live is Live pas laattijdig, midden mei, polste om samen te werken: “Het gaat om niet-gesubsidieerd vervoer, daar hangt een prijskaartje aan vast. De inkomsten moeten voor ons de uitgaven dekken. En inderdaad, op zaterdagnacht was er door werken aan het spoor een onderbreking van het rijpad en waren er geen nachttreinen mogelijk. Live is Live bleek niet geïnteresseerd in de andere twee nachten.”

De Lijn informeerde zelf of er interesse was in nachtelijke kusttrams, maar kreeg naar verluidt pas enkele weken voor het festival, veel te laat, een concrete vraag tot samenwerking….

Horeca

En de lokale horeca van Zeebrugge? The Bread Barn en Didier Van Steen van restaurant Lagaar deden gouden zaken op de zeedijk: veel festivalgangers stonden in de rij bij Didiers foodtruck voor een garnaalkroket. Zeker op vrijdag, de drukste dag met 12.000 muziekfans, toen het te lang aanschuiven was aan de voedselkraampjes in het festivaldorp. Drie andere eigenaars van foodtrucks, die deze zomer op de Zeebrugse zeedijk zullen staan, sloten geen overeenkomst met de stad Brugge voor de maand juni. Een gemiste kans, gezien het standrecht amper 100 euro per maand bedraagt…

Volgend jaar een tweede editie? Organisator Jan Digneffe stelt: “Live is Live mag een fantastisch eerste rapport voorleggen en dat smaakt naar meer. Ook in 2023 zijn we terug. Programma en data worden zo snel mogelijk gecommuniceerd.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier