Onze Man nam een kijkje op de weide van Dranouter: “Regenweer zorgt voor extra kosten”

© TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Met een uitverkochte zaterdag en een goeie kaartenverkoop op de andere dagen lijken de Dranouter Zomersessies XL een schot in de roos te worden. Tot en met woensdag was het nog alle hens aan dek om het festivalterrein op punt te krijgen, want de zware regenval bij het begin van de opbouw had de weide in een modderpoel veranderd. En corona? Dankzij 1.250 zelf in elkaar getimmerde statafels en een extra grote concerttent kunnen de bezoekers volledig coronaproof genieten van de live muziek.

Woensdag had het festivalterrein al mooi grotendeels gekregen, al heerste er nog een drukte van jewelste. “We zijn even lang bezig geweest met de opbouw, weliswaar met een kleinere ploeg. Dagelijks hadden we ongeveer 35 à 40 mensen die in de weer waren op het festivalterrein, maar bij een normaal festival kan dat oplopen tot 100 in de laatste. Nu zijn we nog bezig met de afwerking”, vertelt festivaldirecteur Bavo Vanden Broeck. “Het podium is in volle opbouw qua klank en licht en de kleedkamers worden ingericht. Nu komt het erop aan om het terrein bezoekklaar te krijgen. We hebben enorm veel regen gehad tijdens de eerste dagen van de opbouw. Toen hier die camping overstroomde waren we net gestart. Al bij al is het wel meegevallen. Het gras zorgt dat het water goed kan doorsijpelen in de bodem. Nu proberen we alle modder weg te werken, onder andere door 400 kubieke meter schors aan te voeren. Niettemin zullen stevige schoenen zeker geen kwaad kunnen dit weekend.”

Het publiek kan in bubbels tot acht personen (op de uitverkochte zaterdag tot vier personen) de concerten bekijken aan statafels. Voor elke bubbel van vier personen is er zo’n statafel voorzien, goed voor in totaal 1.250 stuks. “Dat zijn tafels die we zelf ontwikkeld en gemaakt hebben”, legt Bavo uit. “Eigenlijk zijn het palen die we in de grond geduwd hebben waar dan een plank op werd gemonteerd. We doen het op die manier omdat het op de huurmarkt niet evident is om nog 1.250 statafels te vinden.”

Tent dubbel zo groot

De grote concerttent Kayam is dubbel zo groot dan andere jaren en werd in een V-vorm opgeslagen zodat iedereen het concert goed kan volgen. “Moeilijker om op te zetten is dat niet. Dat wordt immers gedaan door een externe firma uit Engeland. Het duurde misschien wat langer dan andere jaren, maar ze moest groter zijn om social distancing tussen die 1.250 bubbelplekken mogelijk te maken”, vervolgt Bavo. “We zetten ook coronastewards in. Zij zorgen voor sfeerbeheer en kijken erop toe dat de coronaregels goed opgevolgd worden: wijzen op social distancing, mondmaskerdracht, ontsmetting… Er zal een ploeg constant rond lopen om alle high touch oppervlakten te ontsmetten en handgels aan te vullen.”

Voorlopig is enkel de zaterdag, met Bart Peeters of headliner, uitverkocht. “Over het algemeen zijn we wel tevreden met wat er gerealiseerd is wat betreft kaartenverkoop. De zaterdag zit vol, de zondag zal ook quasi vol lopen. De andere dagen zijn iets minder maar wel oké. Wetende dat we opgestart zijn met een capaciteit van 2.500 bezoekers zitten die donderdag en vrijdag ook goed vol”, gaat Bavo verder. “Onze berekening is dat we hiermee het jaar kunnen overbruggen en dat alle kosten gedenkt kunnen worden. De regen hebben ons wel wat extra op kosten gejaagd, dus ik denk dat als we een breakeveneditie kunnen draaien, we heel content zullen zijn.”

Aan de affiche zal het alvast niet liggen. “Iedere dag starten we met een folkgroep, waarmee we toch onze identiteit ook dit jaar willen aanhouden. Trio Dhoore, één van de topgroepen in de Vlaamse folkscene, komt één van zijn laatste concerten spelen. Ook Meskerem Mees is altijd goed. Vorig jaar hadden we haar drie keer op de Zomersessies en telkens was dat een fantastisch optreden. Voor mij is een geslaagde editie als de mensen die komen naar hier tevreden zijn.”

Werken in bubbels

Ook bij de vrijwilligers merken we veel enthousiasme. Lena Naessens (26) uit Anzegem is al tien jaar opbouwvrijwilliger bij Festival Dranouter, Daphne Moeyaert (21) uit Kortrijk heeft al vijf dienstjaren op de teller. “Tijdens de opbouw helpen we vooral bij het opzetten van de tenten, het leggen van de planken vloeren, het zetten van de hekken…”, vertelt Lena. “Kortom, overal een beetje de gaatjes opvullen.”

Lena is al aan de slag sinds vorig week woensdag, Daphne kwam maandagochtend het team vervoegen. Andere jaren zijn ze al vroeger van de partij. “Het is misschien iets minder werk doordat we minder tenten moeten opzetten en het festivalterrein iets kleiner is, maar anderzijds zijn we ook met iets minder medewerkers”, vervolgt Lena. “We moeten ook een beetje voorzichtiger zijn en het besmettingsgevaar van corona in het achterhoofd houden. Daarom werken we ook in bubbels. Ook voor het eten ’s middags en ’s avonds blijven we ook in onze bubbel. Op zich viel het voor ons nog goed mee wat de regen en de modder betreft. Het was vooral ’s avonds en ’s nachts dat het veel regende. Vooral de laatste dagen hadden we overdag best wel mooi weer. Er was ook wel nog wat wind, dus op zich droogt het allemaal wel snel op.”

Als opbouwvrijwilligers hebben Lena en Daphne het geluk dat ze tijdens de Zomersessies zelf niet meer hoeven te werken. “Ik hou dat bewust vrij omdat ik het tof vind om de optredens te zien en de sfeer mee te maken”, zegt Lena. “Overnachten doen we op de medewerkerscamping. Er is enkel voor de medewerkers camping. Voor het publiek wordt er geen camping voorzien.”

Op de vraag naar welk optreden ze het meest uitkijken, klinkt het eensgezind Bart Peeters. “Dranouter is Bart Peeters”, zegt Daphne. “Telkens hij hier komt optreden is er volop sfeer en ambiance verzekerd.” “Op zondag kijk ik ook uit naar de band Mooneye”, pikt Lena in. “Zij komen uit Moen, niet ver van Anzegem, en daarom ben ik ook eens curieus om hen aan het werk te zien.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier