Muziekvereniging Eendracht en Vrijheid bestaat 140 jaar: “Jong talent aantrekken”

De Koninklijke Muziekvereniging Eendracht en Vrijheid werd opgericht in 1884. © LO
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

De Koninklijke Muziekvereniging Eendracht en Vrijheid werd opgericht in 1884 en is daarmee een van de oudste muziekverenigingen in Vlaanderen. Ze gaven al vroeg concerten en namen deel aan festivals, stapconcerten, processies en het opluisteren van feesten. Dit tot begin de jaren 1950 toen de vereniging Koninklijk werd en er een kentering kwam.

In 1951, hetzelfde jaar als het Peter Benoitjaar, werd de vereniging Koninklijk en om dit te vieren verzorgden ze een uitvoering van het slotkoor uit de Rubenscantate van Benoit. “Toen een weergaloos optreden”, weet secretaris Koenraad Callewier. In 1960 werd Paul Vandebuerie dirigent en onder zijn leiding ging de muziekvereniging de internationale toer op. “In het kader van toenmalige culturele uitwisselingen werden we meerdere keren uitgenodigd om ‘De Vlaamse Volkskunst’ te vertegenwoordigen op diverse Europeades in Duitsland, Portugal, Frankrijk, Italië, Denemarken, Oostenrijk en Spanje”, vertelt Koenraad.

In 1984 kwam een tweede mijlpaal in de geschiedenis van Eendracht & Vrijheid. “Er was enerzijds de 150ste verjaardag van de geboorte van Peter Benoit en de viering van ons 100-jarig bestaan. Dat werd in de verf gezet met een zelf georganiseerd Muziekfestival waar zeven muziekverenigingen aan deelnamen. Peter Benoit hebben we toen gevierd met een concert in de decanale kerk met louter zijn muziek.”

Na 26 jaar dirigeren gaf Paul Vandebuerie het stokje door aan zijn goede vriend Marcel Callewier, de vader van de huidige secretaris Koenraad. Marcel trok opnieuw de Europese kaart met Europeades en onder invloed van culturele duizendpoot Marcel werden meerdere van zijn massaspektakels opgevoerd in eigen land.

De harmonie aan het werk tijdens hun herfstconcert vorig jaar. Eronder zien we de eerste foto van de leden van Eendracht en Vrijheid.
De harmonie aan het werk tijdens hun herfstconcert vorig jaar. Eronder zien we de eerste foto van de leden van Eendracht en Vrijheid. © gf

Jeugdharmonie

Tot in 1986 was Muziekvereniging Eendracht en Vrijheid er een voor en door mannen. In 1986 kwam daar verandering in met Ann Vandenbroucke, de eerste muzikante. Na het herfstconcert van 1999 gaf Marcel Callewier het dirigentenstokje door aan Bruno Delrue. “Voor ons was dat het nieuwe jaar 2000 intrekken en een nieuw muzikaal tijdperk beginnen. We timmerden ook verder aan de muzikale weg met het aantrekken van jong talent.”

In 2007 stopt Bruno Delrue en werd Tom Vrijens de nieuwe dirigent. “Een van mijn hoofddoelen is de vereniging nieuw leven inblazen met het opstarten van een jeugdharmonie”, zei Tom toen in onze krant. Wat hem ook lukte. In 2009 vierde de vereniging haar 125-jarig bestaan met jubileumvieringen en optredens in samenwerking met het Harelbeekse Feestcomité. “Er waren veel activiteiten toen: tijdens de kermisfeesten een uitnodiging van de Winzerkapelle uit onze zusterstad Kinheim in Duitsland en hen hier logies bezorgen, een concert organiseren met de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen en een fototentoonstelling van onze historiek organiseren in cultureel centrum Het Spoor.”

De jeugdharmonie van Eendracht en Vrijheid nam in 2014 voor het eerst deel aan het internationale muziekfestival Eurofestival in het Nederlandse Heel. Zij kregen er de titel ‘meest veelbelovende muziekkorps’. Na maandenlang stilliggen wegens de coronapandemie startten de Jeugdharmonie en Harmonie Eendracht en Vrijheid opnieuw met repetities in 2022. “De jeugd begon opnieuw met groepsmusiceren met SAMWD. Het is een mix van eigen muzikantjes uit de vereniging en leerlingen samenspel van de muziekschool SAMWD, het huidige H.A.P.! We zijn al jaren bezig om jong talent aan te trekken en te begeleiden. Zo kunnen ze doorstromen naar de ‘grote’ harmonie”, vertelde dirigent Tom Vrijens destijds in onze krant.

De beginjaren van de Maatschappij.
De beginjaren van de Maatschappij. © E&V

Afrika

Volgens Tom was in 2021 het concert ‘Afrika’ een hoogtepunt in zijn 15-jarige carrière als dirigent van de kleine en grote harmonie. Het was een totaalproject van hemzelf met kunst en muziek. “Met duiding en invulling en een aangepast decor in de zalen van Het Spoor. Op muzikaal vlak waren er enkele nummers die een uitdaging zijn voor het slagwerk. We proberen hun muzikale aankunnen qua muzikaliteit nog hoger te brengen.” Voor de muzikale invulling deed Tom ook een beroep op soliste Charlotte Itoro en als gastsoliste de Harelbeekse sopraan Françoise Vanhecke.

Tom Vrijens stopte in 2022 met de grote harmonie maar bleef dirigent van de Jeugdharmonie. De dirigent van de ‘grote harmonie’ werd Nicolas Vierstraete. Samen blijven ze zich inzetten voor muzikale kwaliteit in beide verenigingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier