Meense band H3KTOR lanceert eerste single van nieuw mini-album: “Van luchtigheid naar duisternis”

V.l.n. r. zien we Bram Vanhalst, Marijn Catry, Hans Brakke en Sébastien Decock van H3KTOR (Marijn Fotografie)
Rémi Bruggeman
Rémi Bruggeman Medewerker KW

De band H3KTOR, met drie Meense leden, dropt op 1 maart de single ‘Dogs’ van het nieuwe mini-album ‘SQUARES’, dat op 29 maart in de ether vliegt. Op 25 mei stelt de band die EP voor met een show in boEgie woEgie.

Het verhaal van de band H3KTOR startte in december 2015. De groep is live actief sinds oktober 2016 en kwam daarna met de release van hun eerste EP ‘Enjoy Your Innocence’. In 2020 volgde een tweede EP, ‘Sensus’. Ondertussen vond het drietal Bram Vanhalst, Hans Brakke en Sébastien Decock het sluitstuk van de band in de vorm van Menenaar Marijn Catry, die de lead vocals voorziet.

Maar wat is H3KTOR? “H3KTOR is vierkoppig geweld uit Oekene/Menen, vernoemd naar een hond die boos wordt als de maan overdag te zien is, maar ook een rampzalig mis geïnterpreteerde ‘Death From Above 1979’ rockband die de mosterd is gaan uitlepelen uit de potten van onder andere Queens of the Stone Age, Kyuss en Rage Against The Machine”, aldus de band.

Saai

De band geeft een passende bijsluiter mee om de titel van het nieuwe mini-album beter te begrijpen – de definitie volgens de Urban Dictionary, een online jongerentaalwoordenboek: “Niet spannend, niet avontuurlijk, gewoontjes of saai. Over het algemeen gebruikt om een persoon te beschrijven die zulke eigenschappen heeft of die op veilig speelt. Historisch afgeleid van een persoon wiens levensdoel is om een dak boven zijn hoofd, een respectabele baan, een huis, 2,5 kinderen, enzovoort te hebben.”

“Wij zijn niet enkel een band met vier leden geworden”, aldus H3KTOR. “Maar ook op maatschappelijk vlak zijn we, volgens bovenstaande definitie althans, SQUARES geworden in het proces des levens. Of dat zou je toch kunnen denken, als je ons zou zien.” Het mag duidelijk zijn: de bandleden zijn volwassen(er) geworden, oftewel “square”, zoals de jongeren zouden zeggen.

(Sébastien Decock)
(Sébastien Decock)

Ook de cover art geeft blijk van dat “square” worden. Het is een – haast in een museum staande – ingelijste afbeelding van een Petit Beurrekoekje, met een afgebrokkelde hoek. Manu Boen uit Bredene, een fotograaf en goede vriend van de band, maakte de cover. “Net zoals het koekje vier hoeken heeft, bevat de EP ook vier nummers”, legt de band uit. “We nemen jullie in SQUARES mee op een tocht van luchtigheid naar duisternis, en dat op onze eigen, typerende manier.”

Maatschappijkritiek

De EP start met ‘Drowning 2.0’, een revisie van het nummer ‘Drowning’ uit Sensus. “Het bevat een luchtige wens om onze wilde haren niet te verliezen.” Dan volgt ‘Steps’, een song over polarisatie en een wereld die zichzelf veel te serieus neemt. Het lied doet ook een oproep aan de jongeren: “Keep your head up and don’t lose faith!” “We durven al eens maatschappijkritisch zijn in dit verkiezingsjaar!” zegt de band daarover.

“Vluchtelingen in Calais worden soms als honden beschouwd”

In het derde nummer, ‘Dogs’, deelt H3KTOR z’n visie op de vluchtelingenproblematiek in Calais. “Die mensen worden soms als honden beschouwd door onze maatschappij.” Door meeslepende gitaren waan je je in dat nummer zelf een transmigrant die het Kanaal over probeert te steken. Je krijgt bevelen als “Put on your vest!” te horen, terwijl de spanning wordt opgebouwd. Vorige week zaterdag redde de Franse kustwacht 137 migranten voor de Franse kust, die onder andere vanuit Grevelingen, op een boogscheut van Calais, waren vertrokken. Het is misschien niet slecht dat H3KTOR ons met die song nog eens herinnert aan de gruwelijke situatie in het Kanaal.

Afsluiten doet de band met ‘Dawn’. “Het is een zeer persoonlijk verhaal over het vroege verlies van een kindje. Het nummer is gevuld met symboliek en verdriet. We vertellen het verhaal vanuit het perspectief van de ouders, terwijl onze gastzanger Simon Clement het verhaal van het verloren kind vertolkt, vol echtheid en oprechtheid.”

Show op 25 mei

De single ‘Dogs’ wordt op 1 maart op alle streamingdiensten gelost, gevolgd door de volledige EP op 29 maart. Op 25 mei vindt de bijbehorende releaseshow plaats in boEgie woEgie (Menen), met de band Despite Us als support.

In 2025 bestaat H3KTOR tien jaar. Er wordt gezegd dat we “een specialleke” kunnen verwachten.

Meer info op via de site en Facebookpagina van H3KTOR

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier