Jens (30) wordt dirigent bij JEL, in de schoot van de Burgersgilde: “Met de klemtoon op samenspel”

Jens Demey neemt het dirigeerstokje over van Pieter Bernaert. © Foto Kurt
Jenka Watteny
Jenka Watteny Medewerker

Jel, het jeugdensemble Lichtervelde van de Burgersgilde, krijgt een nieuwe dirigent. Voor Jens Demey is de Burgersgilde geen onbekende, want hij dirigeert ook de ‘grote’ harmonie.

“Pieter Bernaert dirigeerde het jeugdensemble Lichtervelde sinds 2019, maar wegens uitbreiding in zijn job in Diksmuide kan hij dit niet langer combineren”, vertelt Jens Demey (30). Jens kwam vorig jaar als dirigent bij harmonie De Burgersgilde. Daarnaast is hij ook dirigent bij Hoger Op in Woumen. “Het leek me een goed idee om JEL te dirigeren, in aansluiting naar de harmonie. Het klikt ook goed met het jeugdbestuur. Ik heb Pieter al een paar keer vervangen, waardoor ik de gastjes al redelijk goed ken.”

“Bij de harmonie is er vooral een afwerkende rol, bij het jeugdensemble is de insteek anders. Het is eerder didactisch, een aanvullend deel van de muzikale opleiding die ze krijgen. Het belangrijkste hier is hen aanleren hoe ze moeten samenspelen.”

“Na een tijdje stromen de jonge muzikanten door naar de harmonie”

“JEL is een geïnteresseerde en geëngageerde groep jongeren. Ze zijn heel fijn en braaf tijdens de repetities en letten op. De groep hangt goed aan elkaar. Het is plezant om hen voor en na de repetities samen bezig te zien. Naast de muziek zijn ze ook echte vrienden onder elkaar. Eén voor één dragen ze hun stukje bij om de muzikale puzzel samen te leggen.”

Op 12 oktober nemen harmonie De Burgersgilde, de drumband en JEL deel aan Concert X. “Daarna gaan we aan de slag met nieuwe liedjes. Dat is dan het ideale moment voor nieuwe instappers. Een viertal jongeren hebben laten weten te willen aansluiten, maar er is altijd plaats voor meer. Wie zin heeft om met de leuke bende die JEL is samen te musiceren, is altijd welkom.”

De repetities vinden plaats elke vrijdag van 19 tot 20 uur in Den Bascuul, Stegelstraat 129.

Podiumkansen

“Starten kan vanaf 9 jaar”, zegt Jens. “De jongeren krijgen ook podiumkansen, want minstens twee keer per jaar geven we een concert of nemen we deel aan muzikale activiteiten in Lichtervelde. Na een tijdje stromen de jonge muzikanten door naar de harmonie.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier