Iedereen Klassiek: 10.000 muziekliefhebbers op gratis muziekfeest in Brugge

Iedereen Klassiek ging ook gepaard met een urban catwalk in de Steenstraat in Brugge. © Michel Vanneuville
Stefan Vankerkhoven

Zo’n 10.000 muziekliefhebbers zijn vandaag, zaterdag 30 oktober naar Brugge afgezakt. De Breydelstad is opnieuw de gaststad voor dé hoogdag van de klassieke muziek. Muziekzender Klara dompelt samen met het Concertgebouw en de Stad Brugge alle muziekliefhebbers een hele dag lang, nog tot 19.30 uur, gratis onder in een bad vol klassieke muziek. Deze achtste editie ging onder meer gepaard met een Urban Catwalk: een modeshow op klassieke muziek vanaf de Sint-Salvatorskathedraal tot op de Brugse Markt.

De achtste editie van het gratis festival Iedereen Klassiek bood – en biedt nog tot 19.30 uur een gevarieerd, uitbundig en verrassend programma. Naast jong of minder bekend talent, zijn klinkende namen van de partij. Op klara.be/iedereenklassiek kun je het uitgebreide programma terugvinden.

Jeroen Vanacker, artistiek directeur Concertgebouw Brugge, somde voor ons enkele persoonlijke hoofdpunten op: “Steve Reichs Different Trains in de Brugse stationshal, de Carmen-suite van Bizet in het Concertgebouw en polyfonie in de Sint-Jacobskerk.”

Bryggen

Ook het Brussels Philharmonic is van de partij, met een concert in het Concertgebouw. Het nieuwe Brugse strijkorkest Bryggen presenteerde zich aan het Brugse publiek. Bryggen, de voortzetting van het Collegium Instrumentale Brugense en het Kamerorkest Brugge, is een orkest zonder dirigent! “We focussen ons op componisten uit de Noordelijke Hansa-steden, van Brugge tot het Noorse Bryggen”, vertelde violiste en artistiek leidster Jolente Demaeyer, in 2009 nog halve finaliste in de Koningin Elisbathwedstrijd, ons bij de oprichting van het ensemble.

Ze geeft les aan het conservatorium van Tilburg en is concertmeester bij verschillende ensembles. “Mijn band met Brugge startte toen het Kamerorkest Brugge mij vele jaren geleden vroeg om als soliste mee te spelen”, vertelt Jolente Demaeyer. “Het opmerkelijke van dit ensemble, net als het nieuwe Bryggen, is dat dit orkest geen dirigent had. Dat is redelijk uniek. De eerste violist fungeert als concertmeester. Zoiets geeft aan het ensemble een andere dynamiek en meer vrijheid. Het maakt het meer geschikt voor samenwerking met andere kunstvormen, zoals dans en theater. Onze musici staan trouwens bij een concert vrij op het podium, ze zitten niet neer. Ze staan niet altijd in dezelfde opstelling.”

Corona

“Enkele jaren geleden vroeg de raad van bestuur van het Kamerorkest Brugge mij om de nieuwe artistiek leider te worden, maar het orkest raakte zijn subsidies kwijt. Het einde dreigde, ik wou dat ensemble geen stille dood laten sterven. Het Kamerorkest Brugge was immers de opvolger van het Collegium Instrumentale Brugense en zou in 2020 zijn 50ste verjaardag vieren. Daarom probeerde ik het orkest nieuw leven in te blazen. De voorbereidingen voor de oprichting van Bryggen begonnen in 2018, maar door de corona pandemie hebben we onze optredens moeten uitstellen.”

Het nieuwe Brugse strijkorkest Bryggen. (foto Bryggen)
Het nieuwe Brugse strijkorkest Bryggen. (foto Bryggen)

“We nemen wel de geschiedenis en de bagage van de vorige orkesten mee. Het Collegium Instrumentale Brugense begon als een barokorkest, het Kamerorkest Brugge evolueerde naar 20ste eeuwse muziek. Met Bryggen gaan we nu nog een stapje verder. De naam is niet toevallig verkozen en verwijst tegelijkertijd naar de oorspronkelijke naam van Brugge, die Scandinavisch is voor ‘aanlegplaats’, én naar het Noorse Bryggen, de meest noordelijke Hansa-stad. Ons programma focust zich op Noord-Europese componisten, ook hedendaagse. Sommigen onder hen schrijven veel composities voor onze bezetting. Bryggen is een ensemble met 17strijkers: enkel violen, altviolen, cello’s en contrabassen!”

Dans

Buiten, tussen de regenbuien door, werd er op de Markt gedanst. De Brugse choreograaf en theatermaker Randi De Vlieghe maakte speciaal voor Iedereen Klassiek een korte, leuke en eigentijdse choreografie die iedereen kan om 14 uur meedansen.

Er was deze namiddag tevens een urban Catwalk met Dj Von Rosenthal: een modeshow op klassieke muziek vanaf de Sint-Salvatorskathedraal tot op de Markt.

Veilig

Om alles veilig te laten verlopen, moeten bezoekers per voorstelling tickets reserveren. Ze konden maximaal voor drie voorstellingen reserveren, tot vijf tickets per voorstelling. Een Covid Safe Ticket is verplicht vanaf 12 jaar, een mondmasker werd aangeraden. Dat schrikte de muziekliefhebeniet af, de concerten in het Concertgebouw waren volzet, met 9000 bezoekers gepreid over de hele dag. Op de andere locaties en buiten werden nog eens 1.000 extra toeschouwers gespot.

Thuisblijvers hoeven niets te missen: Iedereen Klassiek is ook tevolgen op Klara, in de Klara-app en op klara.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier