Goose verrast met mini-album: “Met liefde gemaakt en dat hoor je”

“Onze nieuwe muziek is gemaakt om live te brengen. In de nummers hoor je ons gemis om in clubs te spelen of op een festivalpodium te staan”, zegt frontman Mickael Karkousse. (foto Charlie De Keersmaecker)
“Onze nieuwe muziek is gemaakt om live te brengen. In de nummers hoor je ons gemis om in clubs te spelen of op een festivalpodium te staan”, zegt frontman Mickael Karkousse. (foto Charlie De Keersmaecker)
Wouter Verheecke
Wouter Verheecke Medewerker KW

Vijf tracks en evenveel remixes: dat is wat je te horen krijgt op het nieuwe mini-album ‘Something New’ van de Kortrijkse elektroband GOOSE. Al is er ook een belangrijke rol weggelegd voor het artwork, dat volgende week zelfs tot leven komt in een bijzondere liveshow. “Muziek en beeld zijn bij dit nieuwe project onlosmakelijk met elkaar verbonden”, zegt frontman Mickael Karkousse.

Dit weekend is het precies een jaar geleden dat ons land voor het eerst op slot ging en dat ook alle concerten werden afgelast. Herinner je je nog het laatste optreden?

Mickael Karkousse: “Absoluut. Een week na het ingaan van die lockdown zouden we een GOOSE Non Stop liveshow en deejayset brengen in de Kompass Klub in Gent. We keken daar heel hard naar uit, want we hadden er nog nooit eerder opgetreden en de 2.000 tickets waren na amper drie minuten uitverkocht. Ons laatste optreden dateert al van december 2019, wat dus absurd lang geleden is. Het voorbije jaar deed ons beseffen dat die liveshows voor ons als artiesten het grootste gemis zijn en dat wij die ook als mens echt nodig hebben. Het is een essentieel deel van ons bestaan, dat doorsijpelt tot in onze persoonlijke levens. Tegelijk hadden we in zekere zin nood aan die pauzeknop, voor ons creatief proces.”

Een pauze zou ik het zelf niet noemen, want jullie hebben het voorbije jaar toch allerminst stilgezeten?

“We hebben inderdaad volop aan nieuwe muziek gewerkt in onze Safari Studios. We konden dat in alle rust en intimiteit doen. Dat resulteert nu in een mini-album, dat samenvat wat we de jongste maanden hebben uitgespookt en dat ook goed weergeeft waar GOOSE vandaag voor staat. Daarbij gaat er ook veel aandacht naar het visuele aspect. Kunstenaar Bart Stolle is al langer fan van ons en gaf zijn eigen interpretatie aan de titeltrack Something New , waarna we hem ook carte blanche gaven voor de daaropvolgende singles die ook al op de radio te horen waren. Zo groeide dit uit tot een gezamenlijk werk, waarbij muziek en beeld onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Daarom zit er overigens ook een poster van de hand van Bart bij de vinylplaat.”

Waarom spaar je die tracks niet op voor een full album?

“Omdat het juist aanvoelde om hiermee de vlucht vooruit te nemen, als een snel intermezzo tussen twee volwaardige albums. Normaal zit je een cyclus van schrijven, opnemen, uitbrengen en touren, wat een vrij traag gegeven is. We vonden het eerlijk naar onze fans toe om die nieuwe nummers meteen te delen en dat werkt ook bevrijdend voor ons. We stellen alles graag in vraag en proberen dikwijls nieuwe dingen uit. Het is niet omdat iets de norm is, dat het daarom de enige juiste weg is. Vandaar dus: iets nieuws! Van elke track is er trouwens ook een remix van bevriende producers die wij zelf heel goed vinden. Dat maakt dit project helemaal af, want hoewel die herwerkingen op de B-kant van de plaat staan, zijn ze allemaal A-kant-waardig. Het zijn dus allerminst vullers . Ze zijn stuk voor stuk met liefde gemaakt en dat hoor je.”

Na de YouTube-teasers en de vinylplaat volgt er volgende week nog een virtuele liveshow op zaterdag 20 maart. Wat mogen we daarvan verwachten?

“Een halfuur lang brengen we uitsluitend onze nieuwe nummers, in een installatie van Bart in de Safari Studios. We spelen dus als het ware middenin het nieuwe artwork. Dat optreden is voor alle duidelijkheid op voorhand opgenomen en gemonteerd, zodat het helemaal naar onze eigen zin is. Je kan de show die zaterdagavond van achter je scherm bekijken en de eerste 250 fans die daarvoor een ticket kopen, krijgen een gratis ticket voor een later echt concert. Hoe die ticketverkoop loopt? Dat valt nog af te wachten. De jongste jaren werden concerttickets vooral in voorverkoop verkocht, maar dit concept is meer old-school , van in de tijd dat men nog kaartjes aan de deur kocht.”

Willen jullie ook gaan touren met dit nieuwe materiaal?

“Heel zeker, dus die show geldt ook als een voorsmaakje voor ons publiek of als een repetitie voor ons. Dat bewuste optreden in Kompass Klub werd ondertussen al voor de tweede keer uitgesteld en staat nu in oktober ingepland. Dan gaan we dus evenwel voor een nieuwe invulling, in de wereld van Something New . In het najaar staan er ook al enkele optredens in het buitenland op de kalender. Hopelijk kunnen die allemaal doorgaan, op een manier zoals we die kennen uit pre-coronatijden!”

Het mini-album Something New verschijnt op vrijdag 12 maart op vinyl. Tickets voor de liveshow van zaterdag 20 maart kun je kopen via www.goosemusic.com.


Het belang van Safari Studios

Het viertal speelt al twintig jaar samen, wat toch opmerkelijk lang is voor een band. “Vriendschap”, verklaart Mickael Karkousse als het geheim achter dat succes. “Neem een van ons weg en het is GOOSE niet meer.” Maar ook de nieuwe muziek blijft vlot komen. “Sinds een drietal jaar hebben we onze eigen studio in Kortrijk en die bracht een nieuwe energie met zich mee. We werken er ook allemaal aan onze eigen projecten, zo maakt gitarist Dave Martijn er momenteel de soundtrack voor het vervolg van de serie War of the Worlds . Daar is ieder van ons enigszins bij betrokken en het verrijkt ons als muzikanten, waardoor we onszelf telkens weer voeden met frisse impulsen. Zo blijven we als band evolueren.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.