Gitaarensemble Alegria uit Waregem organiseert jaarlijks concertweekend: “Volledig nieuw repertoire”

Alegria is een groep enthousiaste muzikanten met een passie voor gitaar. © gf
Lara Merlevede
Lara Merlevede Reporter

Het Waregems Gitaarensemble Alegria organiseert op 27 en 28 april 2024 hun jaarlijkse concertweekend. Dit jaar pakken ze uit met een volledig nieuw repertoire. “Het wordt een mix van verschillende stijlen”, vertelt voorzitster Els Coene.

Alegria is een groep van een 20-tal muzikanten met een gezamenlijke passie, gitaar spelen. Dit doen ze onder toeziend oog van dirigente Charlotte Lammertijn. De muziekvereniging bestaat al sinds oktober 1996 en werd opgericht door de toenmalige dirigente Marleen Casteele. “In 2026 zullen we ons dertigjarig bestaan vieren”, vertelt Els.

“We organiseren elk jaar een concertweekend. Normaal spelen we zowel gekende muziek als nieuwe stukken, maar voor dit concertweekend pakken we uit met een volledig nieuw repertoire. Het wordt een mix van verschillende stijlen, van klassiek tot hedendaags, van de Habanera van Carmen tot de Cranberries en The Red Hot Chili Peppers.”

Repetitieweekend

“Elk jaar gaan we met heel de groep op weekend. Het is de bedoeling om samen te musiceren en ons voor te bereiden op het concertweekend dat kort daarna op de planning staat. We proberen op muzikaal vlak de puntjes op de i te zetten en ons repertoire te finetunen”, legt Els uit. “Tijdens het weekend zetten we ook in op de groep zelf, door verschillende activiteiten te organiseren en zo een hechte groep te vormen.”

“We organiseren ook jaarlijks een praline en wijnverkoop om onze werking te sponsoren. Dat doen we traditiegetrouw in oktober, in het begin van het academiejaar.”

Uitwisselingen

“Door de jaren heen hebben we al verschillende uitwisselingen gedaan met gitaarensembles uit andere landen. Zo hebben we samenwerkingen gehad met verenigingen uit Cambridge (Groot-Brittannië), Rheine (Duitsland), Mirandola (Italië), Juviy-sur-Orge (Frankrijk) en Groningen (Nederland). Vorig jaar zijn we naar Hongarije geweest”, vertelt Els.

“Samen geven we meerdere concerten, afwisselend in België en het land van het gitaarensemble waar we op dat moment een samenwerking mee hebben. Het leuke daaraan is dat we veel bijleren, van elkaar en van elkaars muziek. We hopen in de toekomst nog veel uitwisselingen aan dit lijstje te mogen toevoegen.”

Kaarten bestellen kan via www.gitaarensemblealegria.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier