Ook bij de Koninklijke Harmonie ontsnapt men niet aan de algemene tendens: jongeren zijn steeds minder geïnteresseerd om lid te worden van een muziekvereniging. Door een gebrek aan nieuwe leden is het voortbestaan daarom niet langer haalbaar. Na de viering van het 175-jarig bestaan op 18 september werden de instrumenten verkocht en de Harmonie ontbonden.
Timon Pinseel (19), student marketing aan VIVES Kortijk, woont in Esen en was zo’n negen jaar lang spelend lid bij de Harmonie. “Dat de Harmonie ophoudt te bestaan, is best jammer. De laatste jaren is het bergaf gegaan, steeds meer leden haakten af. Bij repetities waren nooit meer dan twintig muzikanten aanwezig. Uit noodzaak kregen we bij repetities en concerten dan ook vaak ondersteuning van de Koninklijke Fanfare Sint Cecilia Vladslo”, opent Timon.
Gekende melodieën
Timon is niet van plan om de overstap naar een andere Harmonie te maken. “Stoppen met muziek zit er echter niet in”, lacht de student. “Ik ben van plan om een beetje op mijn eentje verder te drummen, en meer tijd te steken in mijn studies”, zegt hij. Toch gaat Timon de Harmonie missen. “Je leert er nieuwe mensen kennen, en de muziek die we leerden spelen verveelde nooit. Gekende melodieën, dat was ons ding. Ik ga vooral de concerten missen. Muziek spelen voor mensen die echt luisteren, biedt toch een uniek gevoel”, aldus Timon.
Minder leden
Het ontbreken van instroom van jongeren zorgde ervoor dat het aantal muzikanten bleef slinken. “We waren maar met een vijftal jongeren van rond mijn leeftijd. De overige leden waren voornamelijk dertigers en 60-plussers”, aldus Timon.
“Door het sterk verminderde aantal muzikanten werd het alsmaar moeilijker om nog verschillende zaken te gaan organiseren. Een wandelconcert kon bijvoorbeeld niet doorgaan omdat de oudere leden het spelend wandelen niet meer zo vlot aankonden.” De grote reden waarom de Harmonie ophoudt te bestaan is dus het gebrek aan nieuwe, jonge muzikanten.
Instrumenten verkocht
De instrumenten van de Harmonie werden zaterdag 18 september verkocht. “De meeste muzikanten van de Harmonie gebruikten hun eigen instrument. De drumstellen, de pupiters en alle slagwerkinstrumenten konden echter aangekocht worden”, verklaart Timon. “De Harmonie was een leuke plek om mensen van verschillende leeftijden te leren kennen. Muziek brengt iedereen samen, ongeacht leeftijd, beroep of afkomst, en dat is fijn. Wat ik het meest zal missen is de gezelligheid van het samenspelen en vooral ook de concerten en de optredens op verplaatsing. Jammer dat het zo moet eindigen”, betreurt Timon het einde van de Harmonie.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier