“Entertainen is mijn grote hobby”: Franky Pluym op het podium met eigen songs

Franky Pluym tijdens een recent optreden in De Kippe in Merkem. © FODI FODI
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

‘Stukje Van Mezelf’, ‘Aards Paradijs’, ‘Je Leeft In Mij’ en ‘Zing!’ zijn vier songs van Franky Pluym uit Vleteren. Deze ICT-coördinator in de scholengemeenschap Bertinus Collectief in Poperinge staat vaak op het podium. Franky zorgt – samen met Andy Vanspranghe – voor eigen nummers.

In 2009 trouwde Franky (42) met Kim Ouvrein. Samen hebben ze een dochter Maïté (13) en een zoon Xander (11). Franky was een 20-tal jaar leerkracht wiskunde-fysica aan het Sint-Janscollege en later De Keiwijzer in Poperinge. Sinds twee jaar is hij lid van het team ICT-coördinatoren in BCPOP. Naast zingen heeft hij nog hobby’s: hij is lid van de toneelgroep De Boskanters en gaat graag een pijltje gooien met de dartsclub De Pekkers van Stavele.

Soundmixcircuit

Franky was pas zeven toen hij voor het eerst op het podium stond. “Dat was nog in de tijd van de playback- en soundmixwedstrijden. Ik wou absoluut meedoen aan een wedstrijd in de buurt en kon mijn ouders na lang aandringen overhalen. Ik playbackte er één van mijn idolen Helmut Lotti en won. Zo ging de bal aan het rollen en kon ik in tal van dergelijke wedstrijden meedingen naar een prijs. Tijdens de playback zong ik telkens luid mee. Op aanraden van een aantal mensen in het soundmixcircuit stapte ik als dertienjarige over naar het ‘echte werk’”, knipoogt Franky.

“Ik zong toen voornamelijk Elvis Presley, waar ik erg naar opkijk. Vanaf dan werd ik geregeld eens gevraagd om kleinere optredens te verzorgen. Geleidelijk aan groeide dit verder uit tot grotere live on tape-opdrachten door het coveren van verschillende artiesten en genres. In 2000 waagde ik mijn kans in de VTM-Soundmixshow, waar ik met het liedje ‘The Lion Sleeps Tonight’ van Helmut Lotti het tot in de halve finale schopte. De laatste jaren bestaat mijn playlist voornamelijk uit bekende Nederlandstalige hits, aangevuld met Engelstalige en Franstalige ambiancenummers.”

“Muziek maken en optreden, is het leukste wat er is”

Volgens Franky staan al diverse van zijn weekends ingepland met optredens en ook tijdens de week moet hij al eens gaan optreden. “Ik heb het voorrecht dat mijn ouders, mijn vrouw en kinderen mij ten volle steunen in wat ik doe. Zij besteden ook heel wat tijd aan mijn uitgelopen hobby en ik hoop hen toch wel wat trots te kunnen maken met wat ik doe. Verder merk ik dat de aanhang steeds groter wordt, ook dankzij mijn vernieuwde Facebookpagina”, stipt Franky aan.

Eerste single

“In oktober 2022 bracht ik mijn eerste single ‘Stukje Van Mezelf’ uit, net voor de zomer zaten we nu aan single vier met ‘Zing!’. Nummers zelf uitbrengen is al jaren een droom, maar door in het leven andere prioriteiten te stellen, waaronder het gezin en mijn job, kwam het er nooit van. Eerlijk gezegd had ik die droom al een klein beetje opgeborgen.”

“Via-via kwam ik in contact met Andy Vanspranghe van Sonic Hill Recording Studio’s in Abele. Hij had heel wat demonummers en zocht iemand om deze in te zingen. Ik ging daar graag op in. Nadat Andy uiteindelijk ook zijn eigen label verwierf, kwam hij met het voorstel om zelf een nummer uit te brengen, een kans die ik niet kon laten liggen. Ieder nummer kwam er op dezelfde manier en dat werkt eigenlijk heel goed. Andy is schrijver en componist van een demo. Hiermee gaan we aan de slag en proberen we muzikaal van alles uit tot we beiden tevreden zijn”, legt Franky uit. “We sleutelen samen aan nummers, bevriende muzikanten spelen alles in en ook voor backings wordt vaak beroep gedaan op vrienden en familie. Dit alles maakt het telkens een zeer mooi en toch ook persoonlijk project.”

Toekomst

“Muziek maken en optreden is het leukste wat er is. Ik vind het fantastisch dat ik met mijn hobby mensen kan entertainen en hen een mooie tijd kan bezorgen. De toekomst? Ik ben realistisch en ik besef dat het een moeilijke wereld is om ‘het te maken’. Daarom neem ik alles wat op mijn pad komt er graag bij. Er gewoon voor gaan en het beste van mezelf geven. Meer kan ik niet doen.”

Info en boekingen: 0493 85 92 15 (Franky Pluym) –

info@frankypluym.be – www.frankypluym.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier