Derde editie Blazersfestival in Furnevent komt eraan

Deelnemers van StAPwest tijdens een van de laatste repetities met uiterst rechts directeur Pieter Tieghem. © MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Zowel de eerste als de tweede editie van het Blazersfestival waren een gigantisch succes. Op 2 maart zullen de blazersklassen en de slagwerkklas van StAPwest (Stedelijke Academie voor Podiumkunsten Westhoek) samen met een aantal muzikale verenigingen uit de Westhoek het publiek opnieuw letterlijk en figuurlijk van hun sokken blazen tijdens het Blazersfestival in Furnevent Veurne.

Het initiatief voor een Blazersfestival kwam er op vraag van de burgemeester naar aanleiding van een overleg met vertegenwoordigers van een aantal lokale verenigingen. Voor deze editie vormen leerlingen van de academie en muziekverenigingen uit Veurne, Nieuwpoort, Koksijde, De Panne, Alveringem een groot orkest met zo’n 100 muzikanten. Deze derde editie staat onder de deskundige leiding van Bjorn Verschoore, Kapelmeester bij de Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Marine.

“Er zal weer een 100-tal muzikanten op het podium staan” – Pieter Tieghem, directeur StAPwest

Pieter Tieghem, directeur van StAPwest: “De leerlingen van onze academie en van de diverse verenigingen vormen samen een groot gelegenheidsorkest. Net als in de vorige editie zullen er ook dit jaar weer een 100-tal muzikanten op het podium staan. Tijdens het eerste deel van het concert treden alle blazersklassen en de slagwerkklas van de academie op, tijdens het tweede deel brengen leerlingen van de academie en de verenigingen samen twee feestelijke werken. Er werd gekozen voor werken met feestelijke en toegankelijke muziek, op een haalbaar niveau voor alle muzikanten. Daarbij komt elke groep instrumenten aan bod.”

Nieuw leven

Jonas Bel, schepen van Cultuur: “Dit initiatief werkt positief in twee richtingen en wil tegelijk duidelijk maken aan leerlingen dat ze ook les kunnen volgen in verenigingen. Zo blazen we letterlijk en figuurlijk onze muzikale verenigingen nieuw leven in. Een van de doelstellingen van het decreet Deeltijds Kunstonderwijs en het vak Alternatieve Leercontext aan, is precies dat scholen hierdoor complementair samenwerken met bestaande verenigingen. Het verenigingsleven én alle vakken binnen de opleiding vormen zo een verrijking voor het traject dat leerlingen afleggen.”

Afspraak: zaterdag 2 maart – 11 uur in Furnevent, Nijverheidsstraat 8, Veurne – toegang gratis. Wie interesse heeft in een muzikale opleiding of zich wil bekwamen in woordkunst en drama of dans, vindt alle info op www.stapwest.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier