Het bestuur van de blues & jazzclub Banana Peel heeft er een erg succesvol seizoen opzitten. “Zowat 90% van al onze concerten was uitverkocht”, meldt programmator Guy Van Hoorebeke. Het is opvallend hoe de organisatie erin slaagt om internationale bluesgroepen, die in de States op mega-bluesfestivals voor tienduizenden spelen, op een blauwe maandag toch in het landelijke Ruiselede te krijgen.
De succesformule van de blues & jazzclub Banana Peel is sinds 1966 onveranderd gebleven: de organisatie is volledig in handen van zo’n 16 gedreven vrijwilligers, de optredens zijn altijd op een maandag, het aantal plaatsen is beperkt tot zo’n 170 en de tickets kunnen alleen online gereserveerd worden. “Eigenlijk bestaat de essentie van Banana Peel uit drie zaken”, legt voormalig voorzitter Franky Van de Ginste uit. “Het bestuur moet zich kunnen amuseren, de band moet zich kunnen amuseren en het publiek moet zich kunnen amuseren. We houden van muziek en zetten ons in met hart en ziel. Meer is het niet. Het mag vooral geen job worden.”
Schot in de roos
Het voorbije seizoen was alvast een schot in de roos. “Bijna al onze concerten waren uitverkocht”, glundert Van Hoorebeke. “Absolute uitblinkers waren onder meer Sean ‘Mack’ McDonald en D.K. Harrel. Hoewel nog heel jongn, gaven ze twee indrukwekkende concerten.” De reacties van het publiek zijn unaniem positief. Er komen regelmatig bluesfans uit Noord-Frankrijk opdagen. “Er is zelfs een koppel uit Hamburg dat blijft logeren in een lokale B&B”, zegt Van Hoorebeke. Ook de bluesgroepen uit Chicago of Florida zijn vol lof over hun tussenstop in Ruiselede. “Banana Peel heeft de ‘feel’ van een oude Mississippi blues joint”, klinkt het dan.
Van jazz tot gospel
Ook dit najaar zijn er heel wat interessante groepen geprogrammeerd. “Op 30 september hebben we voor jazzliefhebbers het Elias D’hooge Trio, samengesteld uit de jonge beloftevolle Gentse pianist Elias D’hooge, met bassist Zjef Van Steenbergen en drummer Tom Peeters”, weet Van Hoorebeke. “Op 18 november konden we Mark Hummel strikken met een superbezetting, namelijk met Anson Funderburgh, Wes Starr, Bill Stuve en Bob Hall! Tenslotte presenteren we op 2 december The Texas Gospel Starz. Dat wordt een heel aparte ervaring,” aldus nog Van Hoorebeke.
Grateful Dead
Andere opvallende concerten zijn onder meer het Gerry Hundt Trio op 16 september – Gerry Hundt speelde al blues in Amerikaanse kroegen nog voor hij alcohol mocht drinken – en de Electric Soul Company op 28 oktober. Maar het absolute hoogtepunt wordt zonder meer het Chicago Blues Festival op 10 en 11 november. Vooreerst is er de Stephen Hull Experience uit Wisconsin (US), geleid door de amper 25-jarige Stephen die blues leerde van legendes zoals Albert King en B.B. King en een onweerstaanbare meeslepende gitaar hanteert. Dave Herrero is een essentieel deel van de Chicago muziekscène. Sheryl Youngblood werkte zich niet alleen op als een talentvolle singer-songwriter, ze is ook een volbloed blueszangeres, bandleider en drummer. Ze speelde in de beste clubs van Chicago en weet hoe ze een show moet verzorgen.
Het blijft verbazend dat Amerikaanse bluesbands op tournee gaan langs steden als Springfield, Londen, New Orleans, Helsinki en – verrassend toch – Ruiselede! In 2026 bestaat de blues & jazzclub Banana Peel 60 jaar. Tijd voor grote veranderingen? We denken het niet. Op hun webstek staat alvast één belofte: ‘We won’t change a thing…’
Alle concerten starten om 20.15 uur. Deuren open om 19 uur. Tickets kosten €20 tot €23 en kunnen alleen besteld worden via info@bananapeel.be. Alle info: www.bananapeel.be.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier