Het museumschip Amandine in Oostende ligt er verloederd bij, dik tegen de zin van Ivan Poppe (67) en Reneé Van Durme (69). “Als je een tentoonstelling organiseert over de IJslandvaarders, zorg er dan op zijn minst voor dat de Amandine er beter uitziet.”
Op 3 april 1995 liep het vissersvaartuig O.129 Amandine als laatste IJslandvisser voor het laatst de haven van Oostende binnen. Amper drie dagen later werd de Amandine uit de officiële lijst van vissersvaartuigen geschrapt en zo viel het doek over de Oostendse IJslandvaart. De reder, Willy Versluys, was met de stad overeengekomen om het schip in te richten als museum en het een vaste plaats in Oostende te geven.
Tussen maart 1998 en mei 2000 werd de Amandine volledig onder handen genomen door de vzw Maritieme Site Oostende. Eens klaar, begon het schip aan zijn laatste reis richting de plaats waar het tot op vandaag nog steeds ligt. Op 15 mei 2000 werd de Amandine onder grote belangstelling in het speciaal daarvoor gebouwde museumdroogdok gehesen. Op 17 juli datzelfde jaar opende het museum de deuren.
Verder in verval
In 2018 klaagden vrijwilligers van de vzw, die toen de Amandine onder handen hadden genomen, over de staat van het schip. Ondertussen blijkt het schip verder in verval te zijn. “Het is verschrikkelijk hoe de Amandine er momenteel bij ligt”, vertelt Ivan Poppe. “De visserij ligt me na aan het hart, net zoals bij iedere echte Oostendenaar. De Amandine zou het paradepaardje moeten zijn van onze stad, maar lijkt momenteeel eerder een schande voor Oostende. Het getuigt van weinig respect voor het harde labeur van onze vissers aan boord van deze IJslandvaarder.”
Reneé Van Durme vindt het dan weer niet kunnen dat men een expo organiseert in de Venetiaanse Gaanderijen over Onze IJslandvaarders , terwijl het paradepaardje van de IJslandvaart er vervallen bij ligt. “Ik vind het een echte schande voor de stad. Waarom wordt dit belangrijk stuk Oostendse geschiedenis verwaarloosd? Andere initiatieven, zoals de Watson, de Nele en de Mercator, krijgen handenvol geld, maar de Amandine wordt aan haar lot overgelaten. Meer nog: een bezoek aan de Amandine kan momenteel zelfs niet, want volgens een affiche aan het raam is het museum nog tot onbekende datum gesloten”, zegt ze.
“Eens we door deze moeilijke periode zijn, staat de renovatie van het schip terug hoog op onze agenda” – burgemeester Tommelein
Het duo stuurde een mail naar het kabinet van burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) en kreeg ook antwoord. “Zowel de Nele, de Watson als de Mercator zijn de verantwoordelijkheid van privéorganisaties”, klinkt het bij de burgemeester. “Die doen er, in moeilijke omstandigheden, alles aan om dit erfgoed in ere te houden en op lange termijn te onderhouden. Ze doen dat allen met een harde kern vrijwilligers, die zich met hart en ziel inzetten.”
“Uitstel door corona”
“De Amandine ligt op een strategische plaats, waar bezoekers van onze stad toekomen. Veelal is de Amandine het eerste wat ze te zien krijgen alvorens ze de rest van onze stad kunnen bezichtigen”, vervolgt burgemeester Tommelein. “Het is belangrijk dat we daar de nodige aandacht aan besteden.”
“Het was voorzien dat de romp van de Amandine opgefrist zou worden, maar zoals bij veel andere zaken, gooide corona roet in het eten. Het welzijn en de gezondheid van onze inwoners heeft prioriteit gekregen, waardoor deze werken werden uitgesteld. Eens we door deze moeilijke periode zijn, staat de renovatie van het schip terug hoog op onze agenda.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier