In het Gruuthusemuseum is de tentoonstelling “Verhalen uit de ondergrond” geopend. Ze voert de bezoeker terug naar het Brugse ommeland omstreeks het jaar 1000. Speciaal om deze vaak onderbelichte periode onder de aandacht te brengen, werd een zegelstempel van de Vlaamse graaf Boudewijn IV als absoluut topstuk van Denemarken naar het museum overgebracht.
“Het is niet eenvoudig om overblijfselen van circa het jaar 1000 te vinden én correct te identificeren”, aldus Elviera Velghe, directeur Publiek en Tentoonstellingen Musea Brugge. “Toch hebben opgravingen, zoals aan de Onze-Lieve-Vrouwekerk, heel wat sporen uit die periode blootgelegd. Daarnaast toont de expo belangrijkste archeologische sites in en rond Brugge en brengt hij een belangrijke collectie vondsten uit de regio samen.”
Boudewijn met Baard
Topstuk is de zegelstempel van graaf Boudewijn IV, bijgenaamd ‘met de Baard’ die vanuit Brugge regeerde van 988 tot 1035. De zegelstempel diende om documenten te authentiseren en toont de graaf majestueus zittend, met zwaard en speer of lans in de handen; kortom hij geeft de graaf weer als een machtig, zelfverzekerd en ambitieus man.
Sinds 1906 behoort de zegelstempel tot de collectie van het Deense Nationaal Museum. Hoe hij er is terechtgekomen, is tot op heden een mysterie. De terugkeer van de zegelstempel geeft een nieuwe impuls aan het wetenschappelijk onderzoek rond dit voorwerp. Van de zegel is speciaal voor de tentoonstelling een 3D-scan gemaakt die de bezoekers mogen aanraken.
Berenschedel
De zegelstempel is uiteraard niet het enige voorwerp op de tentoonstelling en aan elk voorwerp is wel een of ander verhaal verbonden. “Om die vele verhalen extra te duiden, werd een beroep gedaan op team van archeologen en historici”, beklemtoont Pascal Ennaert, voorzitter van Raakvlak. Onder meer een walvisbot, schaatsen, juwelen en een berenschedel komen aan bod.(Chris Weymeis)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier