Tijdelijke tentoonstelling ‘Merghelyncks Mooiste’ stelt topstukken tentoon

V.l.n.r. Dimitry Soenen, schepen van Musea, Katrien Goudeseune, directeur Sandrin Coorevits, Sien Demasure, Hannelore Frank, Laura Vanassche en Els Veraverbeke. © EG
Erwin Gabriëls
Erwin Gabriëls Medewerker KW

Het Merghelynck Museum pakt in de herfstvakantie uit met een unieke tentoonstelling naar aanleiding van 20 jaar Topstukkendecreet. Merghelyncks Mooiste zet de officieel erkende topstukken van het museum in de kijker.

Topstukken

“Dit jaar bestaat het Vlaamse Topstukkendecreet 20 jaar. Deze verjaardag is het uitgelezen moment om de officieel erkende topstukken van het Merghelynck Museum voor te stellen aan het grote publiek”, vertelt directeur Sandrin Coorevits. “Voorwerpen die op de Topstukkenlijst staan, worden door hun archeologische, historische, artistieke of wetenschappelijk betekenis door de Vlaamse Gemeenschap als zeldzaam en onmisbaar beschouwd. Voor deze stukken gelden speciale beschermingsmaatregelen. Voor de tentoonstelling Merghelyncks Mooiste verlaten een aantal waardevolle collectiestukken het erfgoeddepot.”

“Naast de officiële topstukken zijn er in de collectie van Arthur Merghelynck nog tal van andere voorwerpen die de titel van topstuk verdienen. In iedere kamer, van de eetkamer tot in de rookkamer, krijgt één collectiestuk alle aandacht. In de indrukwekkende ontvangstruimte komen de favoriete collectiestukken van het personeel aan bod.”

Voor deze tijdelijke tentoonstelling zet het museum de deuren uitzonderlijk open voor individueel bezoek. Iedereen kan tijdens de herfstvakantie de topstukken en de rest van het prachtige 18de-eeuwse herenhuis van Arthur Merghelynck ontdekken.”

Kinderparcours

“Gezinnen met kinderen kunnen zich in het Merghelynck Museum amuseren met het kinderparcours ‘Mijn Merghelyncks Mooiste’. Samen met lakei Charles Dupont gaan ze op zoek naar hun absolute topstuk. Bij de zoektocht hoort een boekje. Gratis te verkrijgen aan de balie.

Info: Merghelyncks Mooiste loopt 9 dagen, van 28 oktober t.e.m. 5 november 2023. Dagelijks open van 10 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 17 uur. www.merghelynckmuseum.be/merghelyncks-mooiste.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier