Stripfiguren bezetten 80 jaar na de Bevrijding de Atlantikwall

Bij het zoeklicht turen twee Duitse soldaten naar de vijand. De andere groepsleden hebben enkel oog voor de fotograaf. V.l.n.r. zien we fotograaf Lieven Neirinck, Patrick Mortier, schepen Bart Plasschaert, domeindirecteur Mathieu de Meyer, striptekenaar Marcel Rouffa en gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe. © ML
Marc Loy
Marc Loy Medewerker KW

Precies 80 jaar na de Bevrijding in 1944 bezetten Vlaamse striphelden de goed bewaarde kilometer Atlantikwall in het provinciedomein Raversyde. Onder andere Nero, Suske en Wiske, Kiekeboe en Jommeke figureren vanaf zaterdag 9 maart in drie nieuwe expo’s.

De tentoonstelling ‘De Atlantikwall gestript’ spreidt zich uit over het hele circuit en brengt episodes uit honderden strips die oorlogsgeweld, vluchtelingen, verzet en collaboratie uitbeelden net als zee- en luchtgevechten maar ook aandacht besteden aan de actuele gevolgen van W.O. II. In de bunkers zelf maken de bezoekers kennis met een tiental installaties die door huidige striptekenaars gecreëerd zijn. Vlaamse striphelden komen terecht in historische foto’s van de Tweede Wereldoorlog en stripplaten komen tot leven met Augmented Reality. Dirk Stallaert en Jan Bosschaert maakten speciaal voor de expo enkele tekeningen.

Nieuwe strip

Voor deze expo tekende Marcel Rouffa een gloednieuwe strip: ‘Victors Oorlog: 4 bange jaren aan de kust’. Of de belevenissen van de jonge Oostendenaar Victor, die geconfronteerd wordt met de Duitse bezetter. De lezer wordt meegetroond naar de batterij Saltzwedel-neu in het huidige provinciedomein Atlantikwall Raversyde.

En zelfs James Ensor, die op amper een kilometer van het domein begraven ligt, is hier tijdens zijn eigen feestjaar te gast. De Kunst Academie aan Zee maakte drie interpretaties van evenveel werken van de meester die tijdens de meidagen 1940 bij het bombarderen van het Oostendse stadhuis in de brand zijn gebleven. Ze zijn te zien in een bunker-verpleegpost. En alluderend op de barontitel die Ensor in 1939 te beurt viel, fotografeerde Kortrijkzaan Lieven Neirinck tien baronnen en evenveel baronessen met een object dat zij belangrijk vinden. Je ontdekt ze achter een deurtje waarop hun wapenschild en -spreuk minutieus zijn weergegeven: onder meer Mia Doornaert, Jennie Van Lerberghe, Sidi Larbi Cherkaoui, Stijn Coninx, Peter Piot, Pieter Timmermans en Piet Vanthemsche lieten zich niet pramen om model te staan.

Het volledige programma is inbegrepen in het toegangsticket van Atlantikwall Raversyde. Te genieten vanaf zaterdag 9 maart Meer info op www.raversyde.be.