Een opmerkelijke bezoeker in het grote herenhuis van het Merghelynck Museum: de 11-jarige Rimas aanschouwde de decadente levensstijl van de pruikentijd nadat ze goed nieuws kreeg voor haar gevluchte familie. “We hebben eindelijk een geschikte sociale woning gevonden.”
Rimas Al Qoraishi (11) vluchtte met haar twee oudere zussen en familie uit Irak. Ze was amper twee jaar toen ze met haar familie het thuisland ontvluchtte. Ze integreerden zich in Ieper, met de hulp van inwoonster Roos Dedulle. “Ik leerde Rimas kennen in onze huiswerkklas, werd contactpersoon voor haar school en groeide uit tot ‘buddy’ voor heel de familie”, vertelt Roos. “Ze maakten erge dingen mee. Ik vind het belangrijk dat Rimas nu kennismaakt met het lokale eliteleven van een paar eeuwen geleden.”
Constipatie
Ze planden hun bezoek in het 250 jaar oude Merghelynck Museum tijdens het afgelopen Erfgoedweekend. Op speciale kousenvoeten – om de kostbare vloer te beschermen – trok het meisje door het grote herenhuis waar de 18de-eeuwse pruikentijd bleef stilstaan. Beiden konden een lach niet onderdrukken bij het bekijken van de chaise percée. Het gaat om een doorboorde stoel met klisteerspuit in geval van constipatie, een veelvoorkomende kwaal bij de elite die overvloedig tafelde en nauwelijks beweging had.
“Ik vind het belangrijk dat Rimas nu kennismaakt met het lokale eliteleven van een paar eeuwen geleden”
“Ze mengden olie met warm water in een buis, gingen op een pin zitten en pompten het goedje in hun darmen”, lacht Roos. “Gulzig tot en met, decadentie ten top. Ik kwam hier enkele jaren geleden ook met een oudere zus van Rimas op Erfgoeddag.”
Sociale woning
“Hun papa kon niet mee, want de trappen zijn voor hem onmogelijk te beklimmen”, wijst Roos. “Hij moest een operatie ondergaan aan de knie en verplaatst zich nu met een scooter. Door zijn mobiele beperking hadden hij en zijn gezin een aangepast huis nodig: groot genoeg en met voldoende kamers op de benedenverdieping. De familie kreeg intussen de Belgische nationaliteit. De zoektocht naar een sociale woning liep moeizaam, maar het is nu eindelijk gelukt. Zo werd Thuis, het thema van deze Erfgoeddag, wel erg symbolisch voor Rimas.”
Deftig bed
Na het museumbezoek vertrok Rimas met Roos naar de Ieperse meubelzaak Crack. “Want alle gezinsleden hebben een deftig bed nodig”, aldus Roos. “Het museum toont hoe slecht de welvaart vroeger verdeeld was en dat is nog altijd zo. Er moet een beter evenwicht komen tussen het rijke Noorden en het arme Zuiden. Dat zou beter zijn voor iedereen.”
Tijdens het museumbezoek herkende Rimas enkele kennissen. Ze waren te zien in een film die te bezichtigen was in het Merghelynck Museum. Het gaat om leerlingen uit de OKAN-klas van de Ieperse Heilige Familie. Ze lieten zich inspireren door de kamers in het museum om te reflecteren over hun thuisverhaal. (TP)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier