De ‘Madonna met Kind’ van Michelangelo Buonarroti is het meest bezochte kunstwerk in Brugge. Dankzij het nieuwe voelstation dat sinds deze week in het museum in de Onze-Lieve-Vrouwekerk is opgesteld, kunnen bezoekers een 3D geprinte versie van het beeld betasten, het koude carraramarmer voelen waaruit het beeld gehouwen werd en het altaar ontdekken waarin het beeld prijkt.
Musea Brugge draagt toegankelijkheid hoog in het vaandel. De herinrichting van het Gruuthusemuseum in mei 2019 is hiervan een mooi voorbeeld. De voorwerpen en het verhaal worden er voor slechtziende en blinde bezoekers tot leven gebracht in dertien voelstations. Voor de slechthorende en dove bezoekers werd de audioguide vertaald in Vlaamse gebarentaal en International Sign Language. Het museum kreeg veel lof voor zijn aanpak en werd beloond met de participatieprijs van de Stedelijke Raad voor Personen met een Handicap.
Meesterwerk voor iedereen
Till Holger-Borchert, directeur Musea Brugge: “We zijn verder gegaan op de ingeslagen weg na de opening van het Gruuthusemuseum. Een vader die met zijn slechtziende dochter naar de O.L.V.-kerk was gegaan om naar de Michelangelo te kijken, maakte ons in een mail deelgenoot van zijn verdriet en teleurstelling omdat hij dit beeld niet met zijn dochter kon delen. De herinrichting van het O.L.V.-kerk-museum stond op de planning en we zijn verheugd dat we ook hier de bril van toegankelijkheid hebben opgezet zodat iedereen dit meesterwerk kan ontdekken.”
Schepen Nico Blontrock: “Musea Brugge beheert en ontsluit een enorm grote schat aan erfgoed. Van heinde en verre komen toeristen om dit te bewonderen. Ik kan alleen maar toejuichen dat er ook gedacht wordt aan die andere bezoekers voor wie het minder evident is om kunst en erfgoed te ervaren. Er staan heel wat grote projecten op stapel zoals de herinrichting van het Sint-Janshospitaal en de nieuwe tentoonstellingshal. Ook daar zal rekening gehouden worden met de toegankelijkheid, want iedereen heeft recht om onze collecties te ontdekken en beleven .”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier