Aan het openluchtzwembad bij het Astridplein in Oostduinkerke werd officieel de tegel onthuld met de QR-code die toegang geeft tot de FAAM-app van het grote virtuele museum van Vlaanderen. Koksijde kreeg een van de vijf tegels waardoor de gemeente nu deel uitmaakt van het virtuele museum van Vlaanderen. Via deze app zien bezoekers via ‘augmented reality’ (AR) de Oostduinkerkse garnaalvissers te paard tot leven komen.
Wim Putzeys, programmaleider van het Departement Cultuur, Jeugd en Media: “Na het verhaal van Vlaanderen en de Vlaamse Canon, is er sinds 12 maart ook een virtueel museum van Vlaanderen, dat FAAM werd gedoopt. Het museum bestaat grotendeels uit belevingen die je via de FAAM-app kan ontdekken, maar krijgt daarnaast ook vijf fysieke tegels, verspreid over de provincies. Na de Oost-Vlaamse en Vlaams-Brabantse tegels heeft ook West-Vlaanderen voortaan zijn ‘vierkante meter geschiedenis’, in Koksijde. We doen oproepen voor nieuwe erfgoedverhalen, en ook Koksijde reageerde daarop. De selectie van de gemeentes gebeurt op basis van of ze groter of kleiner zijn, bekend of minder bekend, en waar we telkens bijzondere verhalen en diverse types uitlichten, van de prehistorie tot vandaag. We staan er niet altijd bij stil, maar onze geschiedenis is heel dichtbij. Je loopt in Vlaanderen tussen de verhalen door! Momenteel zitten er een 120-tal verhalen in de app, en we hopen er tegen het einde van 2024 nog een 100-tal aan toe te voegen.”
“Om de inhoud van FAAM samen te stellen, bouwde ons departement verder op voorstellen vanuit de erfgoedsector. De input komt dus onder andere vanuit musea, archieven, erfgoedbibliotheken en erfgoeddiensten van steden en gemeenten. Het virtuele museum verwijst zo al naar meer dan 500 fysieke en digitale erfgoedplekken over heel Vlaanderen. We mogen fier zijn op ons ‘befaamd’ erfgoed, vandaar ook de naam van de app: FAAM. AR maakt het extra boeiend omdat we het verleden weer tot leven kunnen brengen. We demonstreren dit hier op de app met het verhaal van de paardenvissers, waar je heel veel info krijgt, terwijl je vandaag de échte paardenvissers op het strand ziet. We werken ook met games, animaties en verhalen met heel veel beelden van ons erfgoed. De app is ook uniek omdat je een totaalplaatje krijgt van erfgoed, geschiedenis en wegwijzers naar erfgoed in heel Vlaanderen. Het Departement Cultuur, Jeugd en Media heeft hier al drie jaar lang telkens 1 miljoen euro per jaar in gepompt, en er is budget voorzien om constant nieuwe zaken in te bouwen in de app. Met FAAM willen we mensen warm maken voor onze geschiedenis, onze musea promoten en extra in de bloemetjes zetten!”
Cultuurschepen Stéphanie Anseeuw: “De grote keramieken tegel krijgt een plek op het Astridplein, waar je de FAAM-app kunt downloaden via de QR-code. De AR-beleving met de paardenvissers is maar een van de 15 verhalen uit de Koksijdse geschiedenis. Via de app kan je op een kaart zien waar ze zich precies bevinden. Er zijn ook nog verhalen te spotten over de Zuid-Abdijmolen, de archeologische vondst uit de Merovingische tijd aan de Tulpenlaan of de legende van de watergeest van de Duivelsput. Verder is ook het Museum Paul Delvaux in Sint-Idesbald een niet te missen ervaring. En dat is nog maar een kleine greep uit het aanbod.”
Burgemeester Marc Vanden Bussche: “Het is een hele eer voor onze gemeente dat Koksijde een van de vijf tegels van FAAM, het virtuele museum van Vlaanderen, krijgt. Het is namelijk een erkenning van hoe levendig onze lokale geschiedenisverhalen blijven en hoe rijk het bijhorende erfgoedaanbod in onze streek is. Erfgoed, dat is niet alleen verleden tijd. Ook nu kan het nog springlevend zijn, zoals het immateriële culturele erfgoed dat we vandaag met FAAM in de kijker willen zetten: dat van het paardenvissen. Deze eeuwenoude traditie is in Oostduinkerke blijven bestaan en dit erfgoed blijft springlevend, want de jongere generatie leert het vak door samen met de oudere generatie in zee te gaan. Deze app is een interessant middel om de nieuwsgierigheid en leergierigheid van onze toeristen en bezoekers te bevredigen!”
Het doel van FAAM is om Vlaanderen de komende jaren tot één groot, uitgestrekt museum om te toveren, met alle verhalen die de regio rijk is. Zo kunnen jong en oud, met behulp van moderne technologie, de levendige culturele geschiedenis ontdekken. FAAM kan aantonen dat geschiedenis en erfgoed niet alleen achter de muren van musea of archiefkelders, maar dat ze overal te vinden zijn, soms tot vlak aan je voordeur.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier