Het In Flanders Fields Museum kreeg een serieuze upgrade en in de krokusvakantie konden al 3.303 bezoekers de indrukwekkende vernieuwingen ontdekken. Met een nieuwe audiogids, indringende ontmoetingen, vier films, twee unieke uniformen en de tijdelijke tentoonstelling ‘tanks in de huiskamer’ hoopt het IFFM binnenkort weer buitenlanders te mogen ontvangen.
In ‘normale’ jaren komt twee derde van alle bezoekers uit het buitenland, maar die verhouding vreest het IFFM dit jaar nog niet te kunnen herstellen. Dat horen we van schepen en voorzitter van AGB Musea Ieper Dimitry Soenen. “Toch is alles aanwezig om iedereen in optimale omstandigheden te ontvangen. Alles samen is er 400.000 euro geïnvesteerd in verschillende onderdelen van de permanente tentoonstelling. We hebben ook geput uit de reserve van de vzw IFFM en er volgt mogelijk ook nog ondersteuning van de provincie West-Vlaanderen.”
Uit bezoekersonderzoek is gebleken dat er steeds meer vraag is naar audiobegeleiding, vertelt conservator Piet Chielens. “Daarom hebben we een drievoudige audiotour gecreëerd die bezoekers door elkaar kunnen beluisteren met een eenvoudig bakje waar ze zelfs hun eigen oortjes op kunnen aansluiten. Je hebt als eerste de genummerde basistour, die je in minder dan een uur doorheen het museum voert. Wie alles van het IFFM goed wil beluisteren, lezen en bekijken is hier volgens mij zeker vijf uur zoet mee. Naast deze basistour is er een verdiepingstour uitgewerkt rond 31 voorwerpen en thema’s.”
Ook voor kinderen
Men heeft specialisten zoals Bruno De Wever, Sophie De Schaepdrijver en Rudi Vranckx uit eigen land en buitenlandse experten zoals Jay Winter (VS) bereid gevonden om extra informatie te geven voor deze verdiepingstour. “De basistour is goed voor 44 minuten, terwijl we met de verdiepingstour net aan het dubbele zitten. In de krokusvakantie stelden we vast dat de helft van de bezoekers deze audiogids gebruiken. We zijn ook de kinderen niet vergeten en die krijgen een apart parcours dat bestaat uit 18 verhalen. Het werd geschreven door illustrator en jeugschrijver Gerda Dendooven en uitgewerkt in samenwerking met het educatieve team van het IFFM.”
In het IFFM zijn ‘de ontmoetingen’ de schat van het museum, volgens de wetenschappelijke medewerkers Annick Vandenbilcke en Dries Chaerle. “De personenverhalen hebben daarom een volledig facelift gekregen, want ze zaten een beetje verstopt in het museum. Van bij de start kun je zelf bepalen welk persoonlijk levensverhaal je wil volgen en je kiest dat uit op een wereldkaart aan het inlogscherm.”
Persoonlijke verhalen
En persoonlijke levensverhalen moet je echt zo voorstellen, gaat Dries Chaerle verder. “Iemand komt naar het Kenniscentrum met een persoonlijk stuk uit WOI, ze schenken dat en dan begint voor ons de zoektocht naar achtergrond en bewijsmateriaal. Vinden we die informatie vlug, dan gieten we dat in 750 teksttekens en dan staat het bij wijze van spreken ’s anderendaags al op dat inlogscherm. Uiteraard nemen sommige zoektochten wat meer tijd in beslag. We hebben ons voorgenomen om elke week zeker eentje toe te voegen. De teller stond deze ochtend op 658 verhalen van over heel de wereld, maar die zijn uiteraard nog niet allemaal klaar voor publicatie. De vraag wat oorlog met mensen doet, krijgt hier een heel direct antwoord.”
Daarnaast werden er ook nog twee volledig nieuwe films gemaakt, terwijl twee bestaande films voortaan ook in de permanente tentoonstelling zijn opgenomen. Piet Chielens: “In ‘Het Landschap van de Ieperboog’ zoeken we naar sporen van toen. Dat kan door archeologen, maar evenzeer door paragliders. Vanuit de lucht zien deze laatste heel goed dat graan verkleurt en dit kan een indicatie zijn van oorlogsrestanten op een veld. De tweede nieuwe film toont het Duitse Lenteoffensief dat de loopgraven tot op 2,5 km van de Ieperse Grote Markt bracht. Aan de achterkant van die museumwand hebben we de derde film over ‘het bevrijdingsoffensief – de Laatste 100 Dagen’. De vierde film gaat over het wereldberoemd gedicht ‘In Flanders Fields’ van John McCrae. Deze film wordt nog versterkt met een moderne interpretatie van het gedicht naast het scherm, waar metershoog poppies met gezichtjes afgebeeld staan.”
Twee uniformen
Op de plaats waar normaal de ‘artist in residence’ een vaste stek krijgt, is nu een tijdelijke tentoonstelling neergepoot met miniatuurtankjes. “Die collectie is een schenking van Guido Deseijn, waar hij 30 jaar aan verzameld heeft. Je moet die kleinoden zien als iets wat zich situeert in de huiskamer, maar valt tussen propaganda, speelgoed en souvenir.”
Het meest indrukwekkende zijn misschien nog de twee volledige uniformen die uitgestald staan. “We mogen een volledig en gedragen Australisch uniform lenen van Philippe Oosterlinck (oud-IFFM-collega en WOI-verzamelaar, red.) . Iets verder staat een volledig Belgisch uniform gedragen door luitenant Edgar Saey, inclusief retouche door zijn vrouw met liefdevolle tekst op een lapje stof die het kogelgat bedekt.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier