IJslandvaarder Amandine heropent met vernieuwd museum

V.l.n.r. Veerle Willaert, Peter Craeymeersch, Bart Tommelein, Sam Lauwers, Ineke Steevens en Bart Plasschaert. © EFO
Edwin Fontaine
Edwin Fontaine Medewerker KW

Vier jaar na de sluiting heropende de Amandine. Het museum werd gedeeltelijk vernieuwd en biedt een blik op de geschiedenis van de visserij, de IJslandvaart en de toekomst van de ‘blauwe economie’.

De Amandine was tot de sluiting vier jaar geleden goed voor een kleine 15.000 bezoekers per jaar. Inmiddels nam Toerisme Oostende het beheer over en gebeurden er heel wat investeringen.

“In het herschilderen van de romp en renovatie van het dek werd 340.000 euro geïnvesteerd en in het nieuwe museumgedeelte 250.000 euro. De visserij is verbonden met de geschiedenis van onze stad. Hier wordt dat getoond. Ik doe een oproep aan de Oostendenaars om een bezoek te brengen. Deze zomer is er een gratis avond tijdens de museumnocturnes en we ondersteunen ook via de Uitpas”, aldus burgemeester Bart Tommelein.

Drie onderdelen

Aan het museum in het schip veranderde er niets. Toerisme Oostende plant wel nog een nieuwe audiogids. “De vernieuwing gebeurde aan de zijkant waar een interactieve wand drie verschillende onderdelen toont”, zegt curator Ineke Steevens, voorheen verbonden aan het Nationaal Visserijmuseum.

“In het eerste deel tonen we de chronologie van de visserij in Oostende. Er was nergens in Oostende een plaats waar je de geschiedenis van de visserij kan zien. Van het prille begin en het eiland Testerep in de 12de eeuw tot 2024. In het tweede luik kijken we naar de toekomst met de ‘blauwe economie’ en wat mogelijk is op zee. In het derde deel belichten we de IJslandvaart.”

Daarbij worden twee pakken getoond van de visser, materiaal, monsterboekjes en zijn er maquettes te zien. De wand schetst met eenvoudige teksten, tekeningen en foto’s de geschiedenis. Voor anderstaligen is er een audiogids.

“De eerste IJslandvaarders trokken van de kust naar Duinkerke om van daaruit zes maanden op zee te blijven. We tonen hoe ze leefden en de vis bewerkten. Het is pas na de Eerste Wereldoorlog, met de opkomst van de motortrailers, dat Oostende zich ontwikkelde als stad van IJslandvaart. Door de motoren duurden de reizen slechts 10 dagen.”

In de permanente expo worden ook de interviews getoond die Martin Heylen maakte voor een expo in de Gaanderijen. Het Vliz werkte mee en toont via een scherm de actuele toestand van de visserij en gebruik van de Noordzee.

Openingsuren

De Amandine is open op zaterdag en zondag telkens van 10 tot 17 uur. Tijdens Vlaamse schoolvakanties van dinsdag tot zondag van 10 tot 17 uur. Groepen en scholen kunnen er terecht na reservatie. De toegangsprijs bedraagt 7 euro; er zijn kortingen voor kinderen en groepen.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier