MOOOV Filmfestival van start gegaan in Brugge

Redactie KW

Met de vertoning van de Frans-Tunesische film ‘As I open my eyes’ is woensdagavond in het Concertgebouw in Brugge het MOOOV Filmfestival van start gegaan.

Acht dagen lang worden in de cinema’s Liberty en Lumière in Brugge in totaal 68 wereldfilms, documentaires en familiefilms geprojecteerd, goed voor 125 vertoningen. Daarnaast zijn er ook vertoningen in Roeselare, in De Spil en ARhus.

Het Concertgebouw in Brugge liep woensdagavond nagenoeg helemaal vol voor de openingsfilm van het MOOOV Filmfestival. ‘As I open my eyes’ speelt zich af in de zomer van 2010, aan de vooravond van de Tunesische Jasmijnrevolutie. Hoofdrolspeelster is de achttienjarige tiener Farah. Haar overbezorgde moeder wil graag dat ze medicijnen gaat studeren, maar de onverschrokken Farah geeft er de voorkeur aan in een undergroundrockband te zingen. Haar coming-of-age staat zowat symbool voor de Arabische lente.

Vorig jaar plaatste dit filmfestival nog de filmproductie uit Israël in de kijker. Deze keer is er geen grote focus, maar zijn er wel vijf deelsecties. Bij ‘Native Cinema’ komen enkele films over inheemse volkeren aan bod. Het spanningsveld tussen traditie en moderniteit staat hierbij centraal. In ‘Music@MOOOV‘ krijg je de kans om vier muzikale films bij te wonen. ‘The Female MOOOV‘ zoomt in op, speaks for itself, vrouwen. Ook worden zowel documentaires als films vertoond over Afghanistan. Dat MOOOV een cultureel gebeuren is waarbij ook de brandende actualiteit binnen sijpelt, geeft ‘MO(OO)Ving People‘ aan, met een selectie films rond de heersende vluchtelingeproblematiek. “Een rode draad die al jarenlang door ons festival loopt”, zegt de nieuwe festivalcoördinator Benny Haesebrouck.

Hij wil MOOOV verjongen door er meer jeugdige mensen bij te betrekken en bij de promotie nadrukkelijker de kaart te trekken van sociale media. Platform, de jongerenwerking van cinema Lumière, werkte een keuzeparcours uit. Met Cactus Muziekcentrum en Het Entrepot is er een samenwerking die gestalte krijgt in ‘Cult!Live’. Hiervoor componeerde Illuminine een soundtrack bij ‘Corn Island’, de film die vorig jaar de festivalprijs van MOOOV wegkaapte. Die rolprent met bijbehorende score valt op vrijdag 22 april te bekijken in cinema Liberty.

Acht dagen lang moet café De Republiek ook het kloppend hart worden van het MOOOV Filmfestival. Zo kun je tijdens het festival naar ‘My life in MOOOVies’, een talkshow waarin presentatrice Mieke Dumont (Focus/WTV) bij bekende Bruggelingen peilt naar hun favoriete filmfragmenten. Gasten zijn cineast Gust Van den Berghe (21/4), regisseur Kadir Balci (22/4), auteur Lara Taveirne en filmmaakster Ann-Julie Vervaeke (25/4), ceo van Brouwerij De Halve Maan Xavier Vanneste (26/4) en regisseuse Sofie Benoot (27/4).

(svv)

>> Het filmfestival MOOOV Brugge 2016 loopt nog tot en met donderdag 28 april. Alle voorstellingen vinden plaats in de cinema’s Lumière en Liberty. Voor het volledige programma verwijzen we naar www.mooov.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.