Beeldend kunstenaar Johan Tahon (55) uit Menen mocht op 10 mei persoonlijk het beeld Métanioa overhandigen aan paus Franciscus. Métanoia is de sculptuur die Tahon maakte van Ignatius van Loyola, stichter van de Jezuïtenorde. Paus Franciscus is zelf een Jezuïet.
Johan Tahon werd in privé-audiëntie verwelkomd door paus Franciscus, die zijn naam ontleent aan de heilige die voor Ignatius een groot voorbeeld was. De paus had via de generaal-overste van de Jezuïetenorde gehoord over Métanoia (Grieks voor ‘ommekeer’), Tahons sculptuur die het mysterie van Ignatius’ inkeer vangt. Hij had aangegeven de kunstenaar te willen ontmoeten. De sculptuur kreeg een plekje in het Vaticaan.
“Deze ochtend stapte ik in eeuwenoude voetafdrukken en kreeg mijn werk een plek naast Vaticaanse grootmeesters. Ik voel mij zowel verbonden en aangeraakt als dankbaar en nederig”, reageert Johan Tahon.
Feestjaar
Op 11 mei wordt Johan Tahon verwacht in de curia , de hoofdzetel van de Jezuïeten in Rome. Daar zal hij een tweede Métanoia overhandigen aan Arturo Sosa, de generaal-overste van de Jezuïeten. De sculptuur zal te zien zijn op verschillende voor Ignatius heilige plekken. Dit naar aanleiding van het Ignatiaanse feestjaar dat op 20 mei van start gaat, precies 500 jaar nadat een kanonskogel de Spaanse officier Ignatius zwaar verwondde en zijn bekering inluidde. Zo zijn er Métanoias onderweg naar Hongarije, Frankrijk, Ierland en Spanje. In de retropectieve van Johan Tahon, ‘Universus, sculpturen 1999-2021’, die op dit moment in het MOU (Museum van Oudenaarde) loopt, is een zilveren versie van Métanoia opgenomen.
(CBM)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier