Mechelse groep wil verongelukte regisseur van bloemencorso Jan Vanquathem eren: “Zijn erfenis is enorm groot”
Corsogroep Mechelen schreef Jan Vanquathem postuum in voor de Lifetime Achievement Award die in maart wordt uitgereikt op ‘Best of B’ in Blankenberge. “Jan had een enorme verdienste in het Blankenbergse cultuurleven; in het carnaval maar ook als regisseur van het bloemencorso”, zegt voorzitter Michel Staes.
Vanquathem, die in 2017 het leven liet bij een fietsongeval, was jarenlang de regisseur en bezieler achter het corso. En blijkbaar wordt hij in het corsowereldje dus nog altijd gemist. “Zijn inbreng in het Blankenbergse cultureel erfgoed en meerbepaald in het bloemencorso is voor ons, wagenbouwers, van onschatbare waarde geweest. Maar naast de bloemenstoet had Jan nog zoveel andere verdiensten, onder andere ook in de jaarlijkse carnavalsstoet”, zegt Michel Staes, voorzitter van Corsogroep Mechelen die de overleden regisseur daarom postuum wilde eren met een belangrijke nominatie voor de jaarlijkse awardshow ‘Best of B’.
Juryvoorzitter
Op het bloemencorso was Vanquathem eerst jarenlang voorzitter van de jury die de wagenbouwers moest beoordelen. “Jan stond bij ons bekend als streng maar uiterst rechtvaardig. Zijn raadgevingen werden zelden in de wind geslagen en als hij sprak, werd er geluisterd. Jan was artistiek zeer goed onderlegd en kon elk ontwerp of elke uitvoering een artistieke schwung geven. Een meerwaarde voor elke wagenbouwer kortom”, klinkt het.
Regisseur
Na zijn jaren als jurylid werd Vanquathem door de stad aangesteld tot nieuwe regisseur van de bloemenstoet, het meest prestigieuze zomerevenement op de Blankenbergse feestkalender. “Met veelal meer dan honderdduizend toeschouwers tot uit het verre buitenland, waar Jan trouwens een graag geziene gast was in de diverse bloemenstoeten. Jan ontwikkelde mee de nieuwe huisstijl die zo kenmerkend zou worden voor het Blankenbergse corso en die meer dan een decennia lang vorm en uitstraling zou geven aan het evenement. Dat leidde tot de internationale erkenning van het Blankenbergse corso. Tot slot lag hij ook mee aan de basis van de latere erkenning van de corso’s door de Unesco als immaterieel cultureel erfgoed”, klinkt het.
De laatste jaren van zijn carrière werd Jan bijgestaan door zoon Hans, die na Jans plotse overlijden de fakkel overnam en eveneens nog diverse edities regisseerde.
Awardnominatie
“Maar Jan liet dus een omvangrijke artistieke erfenis na, en dat is de reden waarom wij hem bijna zeven jaar na zijn overlijden alsnog wilden nomineren voor de Lifetime Achievement Award. Want die heeft hij in onze ogen meer dan verdiend, en daar zullen vele Blankenbergenaars en badgasten het vast wel mee eens zijn”, besluit Staes.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier