Maurice Duyvejonck. Oftewel ‘Misten’ voor de vrienden. De sympathieke Oostendse krullebol wordt wel eens vergeleken met Robert Plant, de legendarische zanger van Led Zeppelin. Misten is ook al een jaar of veertig muzikaal actief. Hoog tijd dus om hem eens voor te stellen.
Als kind raakt Misten al vroeg gefascineerd door de gitaar en ontwikkelt hij zijn muzikale talent. Dat blijft niet onopgemerkt. Al in 1979 speelt Misten bij een paar bands uit de regio (Bings en De Jeune Premiers) en in 1980 vraagt de Brugse band Ivy and the Teachers Misten en JP Moon, een zwarte Oostendse gitarist en Jimi Hendrix-fan, om hen te vervoegen. Die groep heeft dan net een single uit die wat airplay krijgt. Het zal wel niet aan de Oostendse bandleden liggen, maar kort daarna split de band.
Na een kort probeersel onder de naam Make-Up – een band die nooit het repetitiehok verliet, maar dat later wel deed als Impulse 2 – is Ginger Morris alweer een groep met Misten op gitaar. In 1984 nemen ze een single op. Ferre Baelen is dan net weg bij T. C. Matic en speelt op een van de twee nummers de baslijnen in. In diezelfde periode wordt Misten ook gitarist bij The Temporary Beans. Uit deze groep vloeit Barefoot Contessa voort, een band met ook drummer Patten Pattyn. Hij wordt niet veel later de drummer van de Britse cultband The Bollock Brothers. Repeteren doen ze boven het café van bassist Ronny Vansteenkiste, de Tiepsie op het Sint-Catharinaplein, waar nu het kantoor is van de wijkagent. De vzw Tiepsie was trouwens een project van Misten en Ronny om een plaats te creëren waar muzikanten konden komen en repeteren, anno 2019 nog altijd een brandend actueel onderwerp.
Wat later vraagt Paul Couter – de ex-kompaan van Arno bij Tjens-Couter – in de Sloopy Misten toe te treden tot zijn band Partisan. Het is een Gentse band met een duidelijke Oostendse link. Een andere gitarist/zanger is Wigbert, op bas speelt Ferre Baelen. In Eindhoven wordt een elpee opgenomen en de groep haalt ook op de compilatie Harde Tijden.
Na Partisan doet Misten enkele benefietoptredens in de AB, de Vooruit en de Manhattan met La Cosa Nostra, de toenmalige band van Cas Vandertaelen. Het waren initiatieven in het kader het faillissement van De Morgen. In 1987 duikt Misten ook op bij Blue Link. De groep debuteert in december 1987 in zaal Ter Duinen in Middelkerke in het voorprogramma van Moonlight Crow, de groep van Dubbe. En ook bij The Almaro is Misten te horen.
In 1988 vindt voor de zesde keer Humo’s Rock Rally plaats. Misten doet mee met het groepje The Iceberg Eisenhowers. Ze halen de halve finale, maar krijgen tegenvallende kritiek en splitten. Leuk detail: de band had zich ook onder een andere naam ingeschreven, maar die inzending werd geweigerd. Een Oostendse band haalt dat jaar wél de finale: Moonlight Crow. Misten gaat niet veel later spelen bij deze band en zal tot de dag van vandaag, op een paar onderbrekingen na, het podium delen met frontman Dubbe. Moonlight Crow speelt in deze bezetting voor het eerst in de Tube, het legendarische café op de hoek van de Van Iseghemlaan en de Vlaanderenstraat.
Op Misten kan je altijd rekenen. In 1989 boekt de Eernegemse concertclub B52 Dubbe en Willy Willy voor een akoestisch optreden. De twee zijn echter niet goed voorbereid, zoals dat dan heet, en Misten wordt last minute opgeroepen om hen te vergezellen. Gelukkig maar, want hij slaagt erin het optreden nog min of meer acceptabel te houden.
Volgende week: Misten weet van geen ophouden.
Frank Vermang is de auteur van het boek ‘Oostende::: rock & roll’ over de geschiedenis van de Oostendse muziekscene. p>
Oostendse muziekgeschiedenis
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier