Met de driejaarlijkse awardshow schoot het Cultuurcentrum Brugge een nieuw seizoen op gang. Dat gebeurde in de Stadsschouwburg voor een gelimiteerd publiek. Toch kon iedereen de show bekijken via een livestream op het internet.
De bedenker van de term Brugotta is Peter Roose, waarnemend artistiek directeur van het Cultuurcentrum Brugge. Het is een afkorting van Bruges Got Talent. Sinds de introductie van deze term is Brugotta uitgegroeid tot een (kwaliteits)label voor Brugs talent. Hoogtepunt vormt de uitreiking van de Brugotta Awards. Normaal had deze gala-avond al in maart moeten plaatsvinden, maar het coronavirus gooide roet in het eten.
In aanloop naar deze bijzondere avond in de Stadsschouwburg kon het publiek in tien categorieën zijn of haar chouchous kiezen. In die tien categorieën had iedereen de keuze uit vier namen. Ruim 2.500 mensen vulden het stemformulier in dat ze vervolgens aan het Cultuurcentrum Brugge overmaakten.
Gepersonaliseerde awards
In een vlotte show met veel schwung, gepresenteerd door Mieke Dumont (voormalig gezicht van de regionale tv-zenders Focus en WTV) en Jordy Vermote (bekend van Villa Bota), draafde een rist prominenten (schepen van Cultuur Nico Blontrock (CD&V), Cultuurcentrum Brugge-directeur Filip Strobbe, auteur Lara Taveirne en burgemeester Dirk De fauw (CD&V) op om mee de awards uit te reiken.
Ook Antoine De Clerck, (EXit-)auteur van twee sterk gewaardeerde boeken over de Brugse rock, gaf present. De awards werden ontworpen door Geertje Vangenechten, vorig seizoen artist in résidence van het Cultuurcentrum Brugge. “Elke award is gepersonaliseerd op de muziek van de winnaars”, bekende ze.
Bijzondere reünieoptredens
Vanzelfsprekend weerklonk er ook muziek. De als FC Bayern München op elkaar ingespeelde Metroonoomband onder leiding van drummer Steven Van Havere begeleidde onder meer Sam Claeys (het meest bekend van Red Zebra) die ‘Let me out of here’ van Fysik coverde en Elsje Helewaut, die vier songs zong (‘After Today’, ‘Slow’, ‘Sailor’s don’t cry’ en ‘Four Times More’) en als Elisa Waut met een Lifetime Achievement Award werd bedacht.
Ook Maanbar (de meest ZINNENSTRELENDE ACT) kwam muzikaal in actie, net als de gefêteerde coverband Cajun Moon rond zanger-gitarist Johan ‘Stevie’ Stevens die ‘Blind Willie McTell’ van Bob Dylan naar zijn hand zette.
Kers op de Brugotta Awards 2020-taart vormden twee bijzondere reünieoptredens. Voor het eerst sinds 2004 stond bluesrockband The Alley Gators 2.0 rond frontman Jan Van Acker, gehuld in een prachtig wit pak, op een podium. Ze vierden dit heuglijke feit met de vertolking van ‘Not invited’ en ‘Take a ride’.
Een nog straffere reünie was die van St. James met Chris Claeys (zang), Geert De Vuyst (gitaar), Noël Van Oyen (bas), Jean-Marie Peire (drums) en Geeraard De Groote (sax). Samen brachten ze ‘Sooner or later’ en ‘Hard Luck Story’ van hun elpee ‘Feel the Heat’. In the seventies stond deze formatie in het voorprogramma van AC/DC en Van Halen. In 1977 openden ze ook het allereerste Woodland Festival dat de rode loper zou uitrollen voor Rock Torhout.
Op die manier stond deze gedenkwaardige muziekavond niet enkel stil bij het heden en de toekomst, maar ook het (verre) verleden van de Brugse rock.
De laureaten: p>
– HOTSPOT@Bruges: De Kelk p>
– Meest ZINNENSTRELENDE ACT: Maanbar p>
– STRAFSTE BAND van het moment: Beuk p>
– Band die de HARDSTE DECIBELS produceerde: Wasted 24/7 p>
– Het BRUGS MONUMENT: Cowboys & Aliens p>
– Meest memorabele BRUGOTTA OPTREDEN: Violent Husbands/Brugotta Club p>
– Pittigste COVERBAND: Cajun Moon p>
– Beste BRUGOTTA TRIBUTE-act: Steel Orchid met een cover van ‘Hung up’ van Madonna p>
– Meest DANSBARE DJ(-collectief) van het moment: Team Damp p>
– Meest gevatte WOORDSPUWERS: Doorn Roosje, het pseudoniem van Nina Everaert, een van de drie gezichten van het Brugse jeugdhuis Comma. p>
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier