Leon Defraeye herleeft in brochure en tentoonstelling in OC d’Iefte in Deerlijk

Leon Defraeye (1899 - 1977) was bezieler van ontelbare initiatieven. © GF
Marc Vergote
Marc Vergote Medewerker KW

Het komende weekend wordt ereschepen Leon Defraeye (1899- 1977), 125 jaar na zijn geboorte, in de schijnwerpers gezet met een boek en tentoonstelling in OC d’Iefte. Niet alleen de politicus maar ook als schrijver, verzamelaar, folklorist en nog veel meer.

Een geboren een getogen Deerlijkenaar die na de lagere school middelbaar volgde in het Frans. Hij werd misdienaar en schreef op jeugdige leeftijd zijn eerste gedichten. Leon groeide op in textielmiddens en bouwde samen met zijn familie een bedrijf uit in Deerlijk. Leon was er sociaal directeur. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de fabriek enkele jaren gesloten.

Guldenboek

Leon was voor de oorlog en vooral na de wereldbrand bezieler van ontelbare initiatieven. Hij was stichter van het Davidsfonds, bezieler van de oudstrijdersbond, de bedevaart naar Bottelare en kapellekensommegang. Hij startte de traditie van de vinkenzegening. In de gemeentediensten hield hij het guldenboek boven de doopvont; een initiatief dat het nog steeds doet en geliefd is.

In de rand staat hij vereeuwigd in het toenmalige mini-dorpje Zoutenaaie, als de ‘redder’ van het Sint-Columbaretabel, de fan van de Deerlijkse reuzen. Voor de Deerlijkse groten, De Clercq, Verriest en Renier zorgde hij dat zij niet vergeten konden worden. Beelden, plakkaten, straatnamen… daar zorgde Leon voor. Hij was ook schrijver van ontelbare brochures en boekjes over Deerlijk en zijn verenigingen en activiteiten. Na zijn politieke loopbaan als raadslid en schepen zette hij zich in voor de ontwikkeling van het gemeentelijk archief. Hij werd erevoorzitter van de heemkundige kring.

De brochure en expo, die 25 panelen omvat, zijn samengesteld door Luk Schelfhout. De academische zitting vindt plaats op vrijdag 21 juni vanaf 19 uur in OC d’Iefte. De sprekers zijn Milo Pieters en Roger Terryn. Egied Vandommele en Didier Debels zorgen voor zang.

De expo is open op za. 22 en zo. 23 juni tekens van 10 tot 18 uur, in OC d’Iefte.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier