KW Klaps #5: Nieuwtjes en boeiende inwoners uit Roeselare voor de micro

Gene met Stefanie en Marjoleine. © gf
Stefanie Vandewalle

Je kunt er niet meer omheen: de podcast is hip en happening anno 2020. Ook in West-Vlaanderen schieten de online radioprogramma’s als paddenstoelen uit de grond. Ook Dé Krant van West-Vlaanderen kon hierin niet achterblijven. “Daarom riepen we KW KLAPS in het leven, de podcast van KW waarin ik elke week een gemoedelijk klaptje sla met een straffe West-Vlaming”, aldus onze podcastvrouw Stefanie Vandewalle. In Roeselare ontmoet ze Gene Vangampelaere die met een groep van vijf ‘Roeselize me’ maakt.

Voor de slotaflevering binnen onze eerste podcastreeks trokken we naar Roeselare, voorlopig de enige Vlaamse stad met een eigen stadspodcast. Stuwende kracht achter dit unicum is Gene Vangampelaere, lector aan de Howest en IT-consultant bij Digie.be. In januari 2016 gaf hij het startschot voor een eerste interview met een markante figuur uit Roeselare. Tegenwoordig zit een vijfkoppig panel achter de microfoon van ‘Roeselize me’.

Is er voor elk lid van het vaste podcastpanel een taak weggelegd?

Naast Gene (39) is er ook Manu De Meester (60) die professioneel actief is bij Unizo. Tim Vanholle (38) werkt dan weer als financieel directeur voor WestTour. Tot slot maken ook Reinout van Zandycke (28), oprichter van communicatiebureau ‘Exposure’ en Marjoleine Delva (25), wetenschappelijk medewerker aan de afdeling geschiedenis bij Kulak , deel uit van het panel. “Ons panel vertegenwoordigt dus een erg verscheiden mix van leeftijden, interesses, bezigheden en expertisedomeinen. Allen geven wij onze eigen visie op de stad. Ik zorg voor de voorbereiding en de montage achteraf”, vertelt Gene.

Weerspiegelt de naam ‘Roeselize me’ een ruimer doel?

“Ik ben altijd al een grote fan van Scandinavië geweest. Al jaren lanceerde men daar het bedrijf ‘Kopenhagenize me’ dat de fietscultuur wou uitdragen naar Europa. In navolging daarvan ontstond ook Antwerpnize me en Amsterdamnize me. Ik registreerde al snel de domeinnaam ‘Roeselize me’. Oorspronkelijk plaatste ik interessante weetjes over fietsen in de stad op die website. Met de gelijknamige podcast willen we een groots Roeselare-gevoel uitstralen.”

Aan welke eisen moet een podcastaflevering voldoen?

“Vaak beginnen wij een aflevering met het doorbladeren van de Roeselaarse editie van De Krant van West-Vlaanderen, De Weekbode, en bespreken we daaruit wat stadsnieuwtjes. Ook trekken we, gewapend met koptelefoon en microfoon, de stad in naar evenementen. Wat opvalt is dat de afleveringen die het meest tijdloos zijn, het grootste aantal luisteraars oplevert. Logisch eigenlijk dat wat universeel is, blijft. Die afleveringen lenen zich er het best toe om, zelfs jaren nadien nog, herbeluisterd te worden.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

De eerste aflevering van KW Klaps vind je hier.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.