“We kunnen de signalen niet negeren”: Toerisme Oostende beëindigt samenwerking met curator Bjorn Van Poucke van streetartfestival The Crystal Ship

Bjorn Van Poucke is niet langer de curator van ‘The Crystal Ship’. © DC
Redactie KW

Bjorn Van Poucke is niet langer curator van het streetartfestival The Crystal Ship. Dat laat Toerisme Oostende weten. Klachten over “onprofessioneel gedrag” en “een onevenwichtige machtsverhouding” liggen aan de basis van het ontslag.

The Crystal Ship is een toonaangevend streetartfestival in Oostende. Sinds 2016 komen bekende kunstenaars uit binnen- en buitenland naar de badplaats om er het straatbeeld te voorzien van muurschilderingen. Bjorn Van Poucke is al sinds het prille begin curator van het festival, maar nu komt een eind aan die samenwerking. “Door recente signalen over toenemend onprofessioneel gedrag en een onevenwichtige machtsverhouding tussen de curator, artiesten en medewerkers beslist Toerisme Oostende om afscheid te nemen van de huidige curator”, klinkt het.

Volgens Toerisme Oostende gaven verschillende medewerkers aan zich geïntimideerd te voelen. “We hebben vastgesteld dat er een klimaat was ontstaan waarin niemand durfde in te gaan tegen de curator omdat dit zou kunnen leiden tot het verlies van toekomstige opdrachten. Toerisme Oostende hecht groot belang aan een veilige en ondersteunende omgeving voor alle betrokkenen en kan deze signalen niet langer negeren.”

Getugenissen

Die signalen kwamen onder andere van de Zuid-Afrikaanse kunstenares Zethu Gqola en Kitsune Jolene uit Gent. Die laatste deelde op haar Instagrampagina een video van Van Poucke die haar hoogtewerker deed zakken terwijl ze volop aan haar muurschildering aan het werken was. “Een levensgevaarlijke actie”, omschreef ze het zelf.

Kitsune stelde in een andere video nog dat Van Poucke haar al de hele week aan het pesten was. Daarin zegt ze onder andere dat hij onbekenden in haar hotelkamer liet en dat ze dit in een WhatsApp-groep met de organisatie achter The Crystal Ship meteen heeft aangekaart. “Een compleet waanzinnige situatie”, klinkt het verder. “Hij heeft mijn emotionele grenzen volledig genegeerd, net als mijn veiligheid.”

Zethu Gqola plaatste dan weer een zeven minuten durende video op YouTube waarin ze zegt dat Bjorn Van Poucke haar 2,5 jaar lang seksueel heeft lastig gevallen.

Signalen

Pieter Hens, Manager Marketing en Events bij Toerisme Oostende, verklaart: “We zijn ongelooflijk trots op wat we met The Crystal Ship hebben bereikt. Het festival heeft Oostende op de kaart gezet als een belangrijke bestemming voor streetart liefhebbers. Echter, onze verantwoordelijkheid naar iedereen die aan het festival meewerkt en het belang dat we hechten aan de integriteit van ons festival, overtuigden ons om deze beslissing te nemen. We kunnen de signalen rond de persoon van Bjorn Van Poucke niet negeren. Toerisme Oostende wil iedereen bedanken die de afgelopen jaren heeft bijgedragen aan het succes van The Crystal Ship. Wij zijn vastbesloten om streetart en het festival in Oostende te laten voortleven en zullen ons nu bezinnen over de beste manier waarop dit kan gebeuren.”

“Ik ben in een storm beland. Mijn petekind wil niet meer met me spreken, ik krijg doodsbedreigingen” – Bjorn Van Poucke

Bjorn Van Poucke reageert bij Het Nieuwsblad en draait er niet omheen: “De beschuldigingen zijn zeer ernstig, en ik erken ze. Mensen voelden zich bij mij bijzonder oncomfortabel, gemanipuleerd en geïntimideerd. Ik was me daar eerlijk gezegd niet van bewust, maar zo is een eerlijke artistieke samenwerking natuurlijk onmogelijk.” Hij heeft ontslag genomen bij All About Things, The Crystal Ship en zijn andere lopende projecten, “zodat zij kunnen doorgaan”.

Later deze week komt Van Poucke met een officiële verklaring. “Ik moet nu nadenken wat ik ga doen”, zegt hij nog. “Street art is al twintig jaar mijn grootste passie en mijn werk. En ik ben in een storm beland, een boze menigte heeft mijn klanten, familie en vrienden gecontacteerd. Mijn petekind wil niet meer met me spreken, ik krijg doodsbedreigingen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier