Nu de Engelse kerk in de Langestraat in Oostende volledig gerestaureerd is, zullen er niet enkel meer Anglicaanse erediensten plaatsvinden. De kerk zal voortaan ook dienst doen als exporuimte en onderdak bieden aan kunsttentoonstellingen. De eerste tentoonstelling in The English Church is evenwel gewijd aan de restauratie van de kerk.
De geschiedenis van de Engelse kerk gaat ver terug in de tijd. Het protestantisme kreeg al in de 16de eeuw voet aan wal in Oostende, maar pas met het Hollandse bewind (1815-1830) krijgen Engelse en Nederlandse protestanten een eigen gebedshuis in de kapel van de Witte Nonnen op de hoek van de H. Serruyslaan en de Wittenonnenstraat. Mee door de opstart van de mailbootdienst en de groei van Oostende als kuuroord naar Engels model is er midden 19de eeuw al een actieve anglicaanse gemeenschap onder meiding van een Engelse kapelaan en rijst de vraag naar een nieuwe gebedsruimte. Zeker als die gelovigen hun kapel afgebroken zien door de bouw van een eerste postgebouw op die locatie, ijvert Leopold I, zelf een luthers protestant, voor een nieuw gebedshuis voor de Britse kolonie in de stad. Dat komt er op het huidig bouwperceel dat toen nog tegen de stadswallen aanleunde. Een deel van het interieur verhuist mee waaronder het orgel. Dit instrument is bij de voorbije restauratie door de stad geschonken aan de St.-Theresiakerk in Bredene.
Queen Victoria
De neogotische kerk naar een ontwerp van architect Felix Laureys wordt in 1865 ingewijd. In die eerste decennia hebben tal van prominenten er diensten bijgewoond: de Britse koningin Victoria, Leopold I en II, de Duitse keizers Wilhelm I en II.
Na W.O.II taant de anglicaanse aanwezigheid in de stad maar blijven de ere- en herdenkingsdiensten in het Engels doorgaan, ook al resideert de kapelaan nu in Brugge. In oktober 1983 stort ’s nachts het plafond van de kerk in. Het interieur raakt zwaar beschadigd. Door de bouwvallige toestand van het pand werd de kerk vijf jaar geleden gesloten en volgt de anglicaanse gemeenschap, dan nog een paar tientallen gelovigen groot, haar vieringen in de in de O.-L.-V.-Hemelvaartkerk in Mariakerke.
De restauratie werd uitgetekend door architectenbureau Felix & Partners en uitgevoerd door Artes. Kostprijs: 1 miljoen euro, door de stad gefinancierd. “De bakstenen voorgevel van de niet-beschermde kerk en conciërgewoning werden gereinigd en weer gevoegd, gelaagd glas met ruitmotief vervangt aan de straatzijde het verweerde glas in lood. De dakbedekking is vernieuwd, net als de regenwaterafvoer. Binnen verdween het verlaagde plafond: zo zijn de spanten tot in de nok weer zichtbaar. De wanden zijn opnieuw gepleisterd met kalk en er kwamen houten zitbanken tegen de zijwanden”, aldus architect Arnout Fonck.
Rolstoelvriendelijk
Van de belendende conciërgewoning is de draagstructuur van de vloeren vernieuwd net als de vloeren zelf en de wandafwerking. In de nieuwbouw achter de woning huist de sacristie en het sanitair. Rechts van de kerk verrees een nieuwe, strakke, transparante, rolstoelvriendelijke inkom met bureauruimte op de verdieping.
De Engelse kerk krijgt een multifunctionele invulling: ze zal dienstdoen als parochiekerk voor de Oostendse anglicaanse gemeenschap met wekelijkse eredienst maar ook met begrafenissen, huwelijken, doopsels voor de parochie of voor derden. Er komt ook een religieus geïnspireerde Sunday School voor de kinderen van de parochie.
Extra exporuimte
“Daarnaast kunnen Oostendse kunstenaars er, via de stad, ook terecht voor tentoonstellingen van eigen werk. We hopen op die manier het chronisch gebrek aan dergelijke tentoonstellingsruimtes voor de lokale beeldende artiesten weg te werken”, aldus schepen Bart Plasschaert.
Ondertussen gaan er alweer erediensten in coronamodus door en met de Maand van de Musea en Galerijen is de eerste foto-expo over de geschiedenis van de kerk en de renovatie toegankelijk op vrijdag tussen 17 en 20 uur en op zondag van 13.30 tot 17.30 uur. Ook op die vermelde dagen en uren tot eind februari. (ML)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier