Voormalig weefatelier voortaan Kunstenhuis 4n20

Simon De Clercq, Suzanne Landrieu, J Pierre ‘Piere’ Vancayseele, Lut Dewaele enNick Bruneel in het kunstenhuis.©JVGK JVGK
Simon De Clercq, Suzanne Landrieu, J Pierre ‘Piere’ Vancayseele, Lut Dewaele enNick Bruneel in het kunstenhuis.©JVGK JVGK
Redactie KW

Vijf kunstenaars renoveerden een voormalig ambachtelijk weefatelier aan de Jakob van Arteveldelaan 24 in Kortrijk. Onder de noemer ‘4n20 ruimte voor kunst’ wordt het een nieuwe expositieruimte. De vijf kunstenaars nemen ook de openingstentoonstelling ‘START Expo’ voor hun rekening.

De kunstenaars Lut Dewaele (62), Suzanne Landrieu (48), Nick Bruneel (52), Simon De Clercq (69) en J. Pierre Piere Vancayseele (72) genoten alle vijf een verschillende kunstopleiding aan de Academie Kortrijk.

“We hebben er elkaar gevonden”, luidt het. Door de jaren heen werden ze soulmates. Samen hebben ze nu een oud fabriekspand aan de Jakob van Arteveldelaan 24 in ere hersteld. In het oude, karakteristieke pand uit het interbellum huisde een ambachtelijk weefatelier.

“Ik woon naast het pand en heb het acht jaar geleden gekocht. Het pand heeft een gelijkvloers, een verdieping en een kelder die in de oorlog diende als schuilkelder. Alle ruimtes hebben een natuurlijke lichtinval. Het pand heeft ruim 200 vierkante meter wand, een mooie tuin en een lange oprit. Ik wist al snel dat we daar iets mee konden doen. Liefst iets artistieks”, vertelt Suzanne Landrieu.

Respect voor het verleden

Het gerenoveerde pand, dat wat verscholen ligt tussen andere panden, werd een nieuwe expositieruimte onder de noemer 4n20 ruimte voor kunst .

“De naam verwijst naar het huisnummer. Het is een galerie met respect voor het verleden. De indeling, muren, vloeren en oude raampartijen bleven behouden”, aldus het vijftal dat ook de openingstentoonstelling START Expo voor hun rekening neemt.

“Dat is onze liefde voor de toekomst. We willen uitpakken met wie en wat we zijn en waar we voor staan”, duidt Suzanne. “We verwachten dat 4n20 een levendige ontmoetingsplek wordt met ruimte voor een goed gesprek tussen kunstenaars en bezoekers. We zien het als een plaats waar ontdekken, beleven, ontmoeten, verbinden, inspireren en geïnspireerd worden een meerwaarde kan uitmaken.”

De vijf kunstenaars ambiëren ook iets meer. “4n20 biedt niet enkel ruimte voor beeldend werk zoals schilderijen of sculpturen. Er is ook plaats voor woord, dans en muziek.” De tentoonstelling is nog te zien tot en met 4 juli op vrijdag, zaterdag en zondag van 14 tot 18 uur.

PVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier