VLIZ presenteert Digital Experience Lab en kunstinstallatie ‘Onzekere (ge)tijden’ op Oostendse Oosteroever

Het planton via generatieve artificiële intelligentie in beeld gebracht in de VLIZ-bunker met v.l.n.r. Jan Mees, directeur van het VLIZ, Kristof Timmerman van het kunstenaarscollectief studio.POC, burgemeester Bart Tommelein en Jeroen Cluckers van studio POC. © ML
Marc Loy
Marc Loy Medewerker KW

In de WOII-bunker in het Marien Station op de Oostendse Oosteroever heeft het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) donderdag officieel zijn belevingslab geopend en zet het ook de interactieve kunstinstallatie ‘uncertain tides / onzekere (ge)tijden’ het toonaangevende klimaat- en biodiversiteitsonderzoek van het VLIZ in de kijker.

Zo wil het VLIZ met innovatieve technieken die alle zintuigen aanspreken de bezoekers in contact te brengen met zeewetenschappelijk onderzoek. De laboruimte brengt wetenschappers, leerkrachten, gidsen en andere gebruikers in contact met het zeewetenschappelijk onderzoek en maakt het onzichtbare zichtbaar. Zo laat het VLIZ alle lagen van de bevolking kennis maken met de fascinerende verscheidenheid die de zee te bieden heeft en met het onderzoek daarrond.

In samenwerking met het kunstenaarscollectief studio.POC, ontwikkelde het VLIZ, op maat van het belevingslab, de kunstinstallatie Uncertain Tides / Onzekere (ge)tijden. De installatie nodigt de bezoeker uit om stil te staan bij de complexiteit van klimaatverandering en biodiversiteitsverlies.

De kunstinstallatie beslaat twee ruimtes in de bunker. In de eerste ruimte kan de bezoeker zes verschillende klimaatscenario’s activeren en de mogelijke gevolgen voor onze kust en de Noordzee aan den lijve ondervinden.

In de tweede ruimte beleeft de bezoeker hoe een verhoogde temperatuur van het zeewater het mariene ecosysteem verstoort. Daarvoor ging studio.POC de uitdaging aan om de minuscule plankton-organismen in beeld te brengen. Zo baseerde studio.POC zich op de enorme VLIZ-databank met 8 miljoen planktonbeelden om met behulp van generatieve artificiële intelligentie nieuwe beelden te creëren voor een ervaring die buiten de grenzen van de traditionele modellen ligt.

Wetenschapsfestival

Op zondag 16 juni, tijdens het wetenschapsfestival aan de kust ‘zeekerweten’, is het belevingslab voor het brede publiek in primeur en gratis toegankelijk tussen 10 en 17 uur.

Het volledige programma is beschikbaar op www.zeekerweten.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier