The Crystal Ship roept Oostendenaars op om stukje muur te doneren voor unieke hommage aan bekend kunstwerk van Ensor

De getalenteerde kunstenaar Jaune zal op 30 Oostendse gevels miniatuurtaferelen uit De Baden van Oostende (rechts) schilderen. © Stad Oostende/James Ensor
Redactie KW

The Crystal Ship, het Oostendse street art festival, is in het kader van Ensor2024 op zoek naar Oostendenaars die bereid zijn een stukje van hun gevel te doneren voor een hommage aan De Baden van Oostende, het beroemde kunstwerk van James Ensor. De deelnemers krijgen zo de kans om zichzelf vereeuwigd te zien op hun gevel in de unieke stijl van kunstenaar Jaune.

Tijdens “Ensor2024” zet de stad Oostende negen maanden lang de kunstenaar James Ensor in de kijker. Vanaf december 2023 tot september 2024 zijn er tentoonstellingen in Mu.ZEE, het James Ensorhuis en de Venetiaanse Gaanderijen, volledig in het kader van de schilder. Daarnaast zijn er ook tal van andere activiteiten, waar creatieve ideeën de basis vormen. Eén van de projecten op de planning is een herwerking van de Baden van Oostende door The Crystal Ship.

30 gevels

De getalenteerde kunstenaar Jaune zal op 30 Oostendse gevels miniatuurtaferelen uit De Baden van Oostende schilderen, elk met een hedendaagse toets. De stukjes muur moeten wel zichtbaar zijn vanaf het openbaar domein. Deze kunstwerken zullen samen een interactieve route vormen, die van 18 maart door de stad loopt. Elke stop biedt een uniek inzicht in de verhalen en banden van de bewoners met Ensor.

(lees verder onder de foto)

Een ander werk van Jaune.
Een ander werk van Jaune. © Stad Oostende

“We nodigen Oostendenaars uit om hun muur beschikbaar te stellen voor dit unieke project. Deelnemers worden gefotografeerd en zullen als inspiratie dienen voor het kunstwerkje van Jaune. Door deze fotoshoot ontstaat een authentieke link tussen de bewoners, James Ensor en Oostende, waarbij de diversiteit en levendigheid van de stad in de schijnwerpers wordt gezet”, zegt burgemeester Bart Tommelein.

“De deelnemers krijgen de kans om zichzelf vereeuwigd te zien op hun gevel in de unieke Ensoriaanse stijl van Jaune. Niet alleen zal hun muur schitteren als levendig kunstwerk, maar ze delen ook een stukje van henzelf en hun connectie met James Ensor”, horen we bij curator Bjørn Vanpoucke.

Wil jij jouw muur laten stralen en geschiedenis schrijven in Oostende? Doe mee! Bezoek www.visitoostende.be/nl/mijnmuur voor meer informatie en om je muur op te geven.