In het Adornesdomein vindt een tentoonstelling plaats onder de titel ‘Glorie en tegenslag van een 15de-eeuwse reiziger’. Die besteedt aandacht aan de vele reizen van Anselm Adornes die dit jaar precies 600 jaar geleden werd geboren.
De naam Anselm Adornes klinkt in Brugge vertrouwd in de oren, zeker als men weet dat het een van de belangrijkste telgen van een roemrijk geslacht was dat aan de Jeruzalemkapel woonde. De man was niet enkel een belangrijke ondernemer, maar ondernam in zijn leven heel wat reizen, vaak voor zijn plezier, maar ook om diplomatieke of religieuze redenen. Het is op dat laatste aspect dat de tentoonstelling inzoomt. Doorheen de tentoonstelling volgt de bezoeker een route die Anselm Adornes naar Schotland, Italië en Polen bracht, maar ook naar het sultanaat van Tunis, Alexandrië en uiteraard de Sinaï en Jeruzalem. Daar ontdekt hij de dilemma’s die zich kunnen voordoen, de vaak slopende reisomstandigheden en het cruciale belang van het kiezen van reisgenoten. De link naar onze hedendaagse tijd is snel gelegd. Ook nu moeten reizigers afrekenen met gevaren, maar kan reizen nog steeds een bron van persoonlijke verrijking en een les in tolerantie zijn. Op de tentoonstelling zijn enkele merkwaardige voorwerpen te zien, sommige zelfs voor het eerst. Portretten van Anselm Adornes en zijn vrouw Margareta van der Banck, het bijzondere reliekschrijn van de Verrijzenis en een vrijgeleide van Karel de Stoute zijn slechts enkele voorbeelden. Ook te zien is het originele loden kistje waarin zich het hart van Anselm bevond bij de overbrenging van Schotland naar Brugge.
Orde van de Eenhoorn
Aandacht is er voor de Orde van de Eenhoorn die door de Schotse koning James III werd ingesteld om vertrouwenspersonen rond zich te verzamelen. Anselm Adornes was er één van. Wie tot de orde werd toegelaten, kreeg een gouden ketting met een eenhoorn omgehangen. (CM)
De tentoonstelling is te bezoeken vanaf 13 april tot 4 januari 2025 in het Adornesdomein, Peperstraat 3 in Brugge.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier