Strooien belle époquefietser warmt bezoekers op voor Trammelant in De Haan

Het imposante kunstwerk aan het tramhuisje bestaat uit een hoge bi - een oude fiets met groot voorwiel en klein achterwiel - met daarop een belle-époquepersonage. © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

In de aanloop naar het jaarlijkse belle époquefeest Trammelant onthulde de gemeente De Haan afgelopen weekend een strooien beeltenis in authentieke belle époquestijl. De 4,5 meter hoge bezienswaardigheid is van de hand van de Haanse strokunstenaar Maximus Sculptor.

‘Maximus Sculptor’, in het dagelijkse leven de in De Haan geboren en getogen Maxime Van Besien, is niet aan zijn proefstuk toe. Ter gelegenheid van het Ensorjaar maakte hij voor de stad Oostende ook al een groot strooien beeld van het hoofd van de meester. Daarnaast is hij geregeld te zien op buitenlandse evenementen met zijn stro- en ijssculpturen.

Hoge bi als blikvanger

Het imposante kunstwerk aan het tramhuisje bestaat uit een hoge bi – een oude fiets met groot voorwiel en klein achterwiel – met daarop een belle-époquepersonage. Het belooft dé blikvanger te worden voor de vele bezoekers van De Haan, en in het bijzonder op de hoogdag van de belle époque: Trammelant. Het vrijstaande beeld bestaat uit een geraamte van metaal en hout, bekleed met kippendraad en stro, en afgewerkt met jute en koord. Om het kunstwerk ook in de avonduren te laten schitteren, is er subtiele verlichting geïntegreerd die wordt aangedreven door zonne-energie.

Duurzaamheid

Naast het visuele spektakel, ligt de nadruk op duurzaamheid. Het beeld zal gedurende drie maanden te bewonderen zijn in De Haan, waarmee het een langdurige toevoeging is aan de feestelijkheden van Trammelant. Daarnaast is het beeld ontworpen met het oog op volledige recycleerbaarheid. Het kunstwerk kan tot 100% worden gerecycled, of de fiets kan een nieuwe bestemming krijgen.

Trammelant vindt plaats op zaterdag 3 augustus, vanaf 10 uur. De apotheose van de dag is de belle époqueoptocht om 15 uur.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier