Stad Oostende viert Congolese onafhankelijkheid met kunstproject en feest

De stad Oostende viert de onafhankelijkheidsdag van Congo op zondag 30 juni met het feest Indépendace Cha-Cha. © gf
Marc Loy
Marc Loy Medewerker KW

De stad Oostende viert de onafhankelijkheidsdag van Congo op zondag 30 juni met het feest Indépendace Cha-Cha. Parallel loopt een artistieke project dat in dialoog gaat met koloniale sporen in de publieke ruimte.

Muziek en dans zijn de ingrediënten voor de viering van de onafhankelijkheidsdag. Om 12:00 uur zijn er zondag Congolese hapjes voorzien en vanaf 14:00 uur brengen Junior Akwety en Mamadou Dramé Bantu ritmes in hun project ‘Voyage’.

Er is spoken word met Sefora Sam die, vergezeld door muzikanten, betoverende poëzie brengt. Dansen kan op muziek van Rabba en op de Afropop van singer-songwriter Mimi Waterfall. Dat alles i.s.m. KAAP, Club Magie en Panafrica. Meer info vind je op www.oostende.be/independance

Ruiterstandbeeld Leopold II

Maar de viering van de Congolese onafhankelijkheid is ook ontegensprekelijk verbonden met ons koloniale verleden en de rol die Leopold II daarin speelde. Zijn ruiterstandbeeld en de belendende beeldenensembles verheerlijken tot vandaag in brons zijn niet zo royaal optreden als souverein vorst tegenover de zwarte bevolking van zijn Congo Vrijstaat.

Naast de acties van de Stoeten Oastendenoare zette ook de stad zich samen met verschillende middenveldorganisaties in op projecten rond koloniale sporen. Samen met curator Pieter Boons, Kunst in Opdracht, Kunstencentrum KAAP en Mu.ZEE zet de stad nu een kunstproject op poten om het ruiterstandbeeld met de geschiedkundige kennis van vandaag in een meer correcte historische context te duiden.

Kunstinterventie

Aan verschillende kunstenaars is gevraagd een basisconcept te maken voor een kunstinterventie rond ons koloniaal verleden. Van midden september tot eind oktober kan iedereen die bekijken op de ramen van de Koninklijke Gaanderijen, de stadswebsite en postkaarten op meerdere locaties. Wie daarover graag van gedachten wisselt, is welkom op verschillende publieksmomenten en op het participatieplatform Ons Oostende. Meer info daarover volgt binnenkort op www.oostende.be/kolonialesporen.

Daarna worden de voorstellen voorgelegd aan de Commissie, Cultuurraad, Klankbord Koloniale sporen, het schepencollege en de Gemeenteraad. In 2025 volgt de realisatie van de winnende artistieke interventie.

(ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier