Schepen doet historische vondst bij antiquair in Oostende

©Myriam Van den Putte (Foto MVQ)
©Myriam Van den Putte (Foto MVQ)
Redactie KW

De Nieuwpoortse schepen Bert Gunst was in zijn nopjes toen hij bij een Oostendse antiquair twee bijzondere affiches ontdekte die de kermissen en feestelijke activiteiten in Nieuwpoort aankondigden in het jaar 1928 en 1930.

De Nieuwpoortse schepen Bert Gunst was in zijn nopjes toen hij bij een Oostendse antiquair twee bijzondere affiches ontdekte die de kermissen en feestelijke activiteiten in Nieuwpoort aankondigden in het jaar 1928 en 1930.

“Ik ben echt tevreden met deze aanwinst”, zegt Bert. “Ik heb ze voor mezelf gekocht, voor mijn horecazaak The Newport Times, maar ik ben blij dat deze erfgoedstukken opnieuw in Nieuwpoort terechtkomen en ze zullen te zien zijn in het vernieuwde interieur van mijn zaak zodra die opnieuw open kan.”

Het gaat om twee grote ingekaderde affiches, en die van 1928 is zelfs levensgroot. Beide affiches zijn een momentopname in de geschiedenis van Nieuwpoort met heel wat verrassende elementen en getuigen van het engagement van verenigingen en inwoners die zich inzetten voor het bruisende leven in de stad.

“Uniek op de affiche van 1928 is de verwijzing naar het ontstaan van de laatmiddeleeuwse feesten in Nieuwpoort”, vertelt Bert. “De kermissen ontstonden als een dankbare herinnering aan ‘het beleg van Nieuwpoort’ toen het Nieuwpoortse volk de stad verdedigden en als overwinnaars uit de bus kwamen na de aanval van Bruggelingen, Fransen en Gentenaars. Zo is het ontstaan van de Sint-Jans- kermis terug te leiden naar het jaar 1489. De ‘Solemneele Processie’ die dan door de straten trekt, herdenkt de moedige inzet van de Nieuwpoortenaars in die strijd. Spectaculair in die tijd was ongetwijfeld de ‘opstijging van den luchtbal’. De affiches schetsen ook een mooi beeld van de roemrijke geschiedenis van onze Nieuwpoortse muziekverenigingen: de Katholieke Fanfare van Nieuwpoort kondigt op de affiche van 1928 een concert aan, maar is tot op vandaag een bruisende vereniging.”

“Voor de ‘Rally Velo’ van de ‘Vroolijke Wielrijders van Nieuport’ aan café De Sportwereld was er een prijzenpot van 185 Belgische frank voorzien. Die wielrijdersclub en het café bestaan vandaag nog altijd en zijn redelijk uniek in onze stad. Anderzijds verwijzen een aantal evenementen en activiteiten naar horecazaken die al lang verdwenen zijn. In 1928 wordt het standbeeld ingehuldigd’ ter nagedachtenis der Engelsche gesneuvelden van den grooten oorlog’. Ook dat is op vandaag elk jaar begin augustus nog een herdenkingsplechtigheid aan het monument van koning Albert I. In 1930 wordt het Museum Pieter Braecke geopend waar de in Nieuwpoort geboren beeldhouwer zijn gipsmodellen, medailles en onderscheidingen aan zijn geboortestad schenkt. De kunstenaar verhuisde later naar Sint-Joost-ten-Node, exposeerde wereldwijd en maakte werken voor internationale opdrachtgevers. Eigenlijk kreeg zijn erfenis pas in de 21ste eeuw de erkenning die de kunstenaar verdiende. De laatste zondag van de Sint-Michielskermis in 1930 werd afgesloten met de inhuldiging van het ‘Gedenkteeken van den slag van den Yzer’.”

Bert Gunst is geïnteresseerd in de geschiedenis van zijn Nieuwpoort en verzamelt van alles en nog wat dat daaraan gekoppeld kan worden. “Nu de herdenking van de ‘Grooten Oorlog’ voorbij is focus ik op een nieuw thema dat ik extra aandacht wil geven in mijn café. Momenteel maak ik gebruik van de lockdown om het interieur een totaal andere look te geven. Het wordt in elk geval opnieuw retro met verwijzing naar de art-decoperiode uit de jaren 1920 – 1930. Ik ben nu bezig met zelf zitbanken in elkaar te timmeren die ik zal installeren als coupés in een treinwagon. Oorspronkelijk had ik plannen om in een nieuwe zaak een wagon van de Orient Express na te bouwen, maar door de coronapandemie zijn de plannen een beetje gewijzigd. In elk geval zullen de twee affiches twee blikvangers worden!

(MVQ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier