Ruim veertig lokale kunstenaars stellen hun werken tentoon tijdens Jabart

Tijdens de vierde editie van Jabart zijn werken te bewonderen van kunstenaars die thuis zijn in heel uiteenlopende disciplines. © gf
Redactie KW

In de kerk van Jabbeke en de deelgemeenten Varsenare, Zerkegem, Snellegem en Stalhille stellen op zaterdag 2 en zondag 3 september ruim veertig lokale kunstenaars tijdens Jabart hun werken tentoon.

Deze originele tentoonstelling is een initiatief van de gemeente die in navolging van ‘Buren bij Kunstenaars’ een platform wil bieden aan lokale amateurkunstenaars om hun creaties aan het grote publiek te tonen.

Langs fietsroute

De locaties waar tentoongesteld wordt, liggen langs de fietsroute Permeke achterna. Langs deze route zijn voldoende terrasjes en horecagelegenheden te vinden om er een mooie uitstap van te maken.

“Het grote aantal deelnemers bewijst dat het initiatief sterk gewaardeerd wordt”, opent Zerkegemnaar Jan Depaemelaere (60), die samen met een tiental andere kunstenaars zijn schilderwerken tentoonstelt in de kerk van de gemeente waar hij woont.

Verslavend

“Ik hoor van heel wat andere amateurkunstenaars dat creatief bezig zijn op de duur verslavend werkt. Telkens men een werk af heeft, voelt men de drang om iets nieuws te creëren. Natuurlijk lukt niet altijd alles even goed, maar dat motiveert ons om het telkens beter te doen.”

“Dankzij Jabart kunnen we met ons werk naar buiten komen en de kwaliteit ervan aftoetsen. We staan allemaal open voor kritiek en houden uiteraard rekening met de opmerkingen van het publiek.”

“Met de radio op de achtergrond en een penseel in de hand voel ik me opperbest” – Jan Depaemelaere

Tijdens deze vierde editie van Jabart zijn werken te bewonderen van kunstenaars die thuis zijn in heel uiteenlopende disciplines als schilderen, aquarel, keramiek, fotografie of houtsculptuur.

“Persoonlijk leg ik me toe op schilderen en tekenen”, gaat Depaemelaere verder. “Deze kunstvormen zitten wellicht een beetje in mijn genen. Enkele familieleden deden of doen het nog altijd.”

Inspiratie

“Het geeft me rust wanneer ik na een drukke werkweek of in vakantieperiodes in mijn keuken naast een groot raam voor een ezel met een canvas zit. Met de radio op de achtergrond en een penseel in de hand voel ik me opperbest.”

“Natuurlijk moet men ook een beetje in the mood zijn. De inspiratie voor een werk komt altijd eerder toevallig op mijn pad en zelden als ik er bewust naar op zoek ga.” (PDC)

Jabart is vrij te bezoeken op zaterdag 2 september van 10 tot 18 uur en op zondag 3 september van 10 tot 17 uur.

Lees meer over: