Rita Camerlinck exposeert zijdekunst in De Stip: “Ik speel graag met onverwachte combinaties”

foto GST
Redactie KW

Kunstenares Rita Camerlinck heeft de microbe voor kunst met zijde begin de jaren 90 te pakken gekregen. Op een tentoonstelling maakte ze kennis met het gebruik van zijde in de kunstwereld en raakte erdoor gefascineerd. Ze dacht meteen dat dat iets was voor haar en zo is Silk Creations ontstaan.

Rita Camerlinck (71) is getrouwd met Jos Vanlerberge, mama van een zoon en een dochter en oma van vier kleinkinderen. “Begeesterd door de creatieve mogelijkheden en heel persoonlijke beleving met zijde, penselen en verf liet ik mij tijdens mijn zoektocht naar boeiende technieken inspireren en adviseren door meerdere experts en kunstenaars om op een authentieke en passionele wijze met het creatieve proces bezig te zijn”, opent Rita.

Gewapend met de kennis van enkele basistechnieken van het schilderen op zijde, betrad ze een fascinerende wereld. Een wereld die deel uitmaakt van de stofbedrukkunst.

De Oostkampse zijdekunstenares ontdekte de spannende wereld van de Japanse shibori-techniek. Dat is de verzamelnaam voor alle technieken waarbij het weefsel wordt samengeperst, zodat gedeelten van de stof niet of nauwelijks met de verf in aanraking komen. Door het combineren van verschillende shibori-toepassingen verkrijgt ze interessante structuren en dessins.

Constante dialoog

“Stilaan ging ik ook op zoek naar een nieuwe vorm, een speelse noot, een sensuele uitstraling of een gedurfde, onverwachte combinatie van elementen. De keuze van de verschillende natuurlijke materialen zoals zijde, linnen, katoen, hennep en bamboe, maar soms ook synthetische vezels en zelfs het verweven van verschillende papiersoorten in de stof en andere materialen is belangrijk. Een constante dialoog, waarbij ook een fout de deur kan openen naar nieuwe experimenten met de zijde, is altijd aanwezig”, legt Rita uit.

Hoewel ze al meerdere keren in Oostkamp exposeerde, blijft het voor haar toch iedere keer een uitdaging.

“Nieuwe ervaringen zetten mij er ook toe aan om altijd nog bij te leren en cursussen te volgen. Door de jaren heen is ook mijn werk veranderd, evenals de bezoekers”, besluit ze. (GST)

De tentoonstelling loopt nog tot woensdag 26 juni in lokaal dienstencentrum De Stip aan de Sint-Jozefsdreef 8 in Oostkamp.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier