De oude muren van het voormalige Sint-Juliaanshospitaal aan de Boevereistraat in Brugge krijgen een tweede leven. Omwille van een bouwproject moesten ze na archeologisch onderzoek worden verwijderd. Kunstenaar TOLF (pseudoniem voor Mario Jacques) heeft een deel van de bakstenen vergruisd en gebruikt ze als basis voor de verf van een schilderij.
Mario Jacques experimenteert met geometrische designs en maakt hiervoor zijn eigen verfpigmenten. Toen hij de foto’s van de funderingen van de kapel zag, inspireerde hem dat om met de historische resten aan de slag te gaan, vooral omdat de muurresten sowieso verwijderd worden. “Een archeologische opgraving is per definitie destructief”, aldus schepen voor Cultuur Nico Blontrock. “Tijdens het onderzoek wordt alles geregistreerd en gefotografeerd en wordt een selectie gemaakt van vondsten en stalen. Niet elke baksteen wordt meegenomen naar het depot.”
Twee kleuren
Op vraag van de archeologische dienst Raakvlak werd een selectie bakstenen van de hospitaalkapel bewaard voor TOLF die ze wilde gebruiken voor het schilderij YDKM. Zo leeft het Sint-Juliaanshospitaal toch verder! Door de bakstenen te vergruizen en te mengen met acryl, ontstonden twee kleuren, afhankelijk van het ijzergehalte van de baksteen. Met een paletmes werd de verf op doek gestreken, wat voor een bijzondere textuur zorgt. Het kunstwerk YDKM krijgt een ereplaats in het toekomstige kantoor van Raakvlak in de erfgoedfabriek. (CW)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier