Precies 75 jaar geleden overleed de Oostendse architect Charles Pil. Om hem te herdenken reist een unieke tentoonstelling met beeld en woord door vijf steden en gemeenten, met start in Oudenburg, die een link hebben met de architect. “In onze stad tekende hij zes gebouwen”, aldus cultuurfunctionaris Wouter Dhaeze.
Charles Pil werd in 1867 in Lo geboren en is er na zijn overlijden in 1949 ook begraven. “Al kort nadat hij architect werd, vestigde hij zijn kantoor in Oostende waar hij ook de plannen voor veel huizen tekende. Door tal van connecties bij de gegoede burgerij kon hij ook in Oudenburg zes herenhuizen tekenen”, vertelt cultuurfunctionaris Wouter Dhaeze. “Al vlug kreeg hij veel opdrachten. Na WO I ging hij een samenwerking aan met Henri Carbon, ook een grote naam in die wereld.”
Geglazuurde tegels
Samen met Joke Meerkens vatte Wouter het plan op om ter gelegenheid van het 75-jarige overlijden van Charles Pil een herdenkingstentoonstelling op te zetten. “We waren er al enkele jaren over aan het nadenken en vonden uiteindelijk de nodige partners om de overzichtstentoonstelling tot stand te brengen.”
“Charles Pil kan je niet onder een stijl onderbrengen. Hij kon alles aan. Zijn bekendste stijl is deze met het gebruik van geglazuurde tegels, zoals je kan bewonderen in de Oostendse Adolph Buylstraat”, vertelt Joke Meerkens, coördinator IOED Polderrand. Samen met zijn compagnon Henri Carbon speelde Charles Pil ook een belangrijke rol in de wederopbouw na de Eerste Wereldoorlog.
“Het huis was erg verwaarloosd toen we het kochten”
Ook in Oudenburg had de architect al zijn stempel gedrukt; denken we maar aan de villa Sansufy in de Sint-Pietersstraat, de notariswoning in de Hoogstraat, het stadhuis, Salons Provoost aan de Vaartstraat, de dokterswoning Langouche aan de Hoogstraat en het vroegere hospice aan de Ettelgemsestraat. Een van zijn eerste ontwerpen als jonge architect was de statige woning aan de Marktstraat, nu al 39 jaar eigendom van Dirk Halewyck (70) en Claudine Vandendorpe (63). “In onze zoektocht naar een eigen huis kwamen we hier een kijkje nemen. Claudine was meteen verkocht door onder meer de tuin. Het huis zelf was erg verwaarloosd, want het was al een viertal jaar onbewoond”, vertelt Dirk.
Hele geschiedenis
Het huis van Dirk en Claudine kent een hele geschiedenis. Het werd in 1893, naar een ontwerp van Charles Pil, gebouwd in opdracht van de beestenkoopman Eduard Strubbe. Later werd het eigendom van gemeenteontvanger Catry. “Twee van zijn dochters bleven hier altijd wonen. Daarna verhuurden ze het huis aan Jos Van der Perre. Na hem bleef het leegstaan. Tot wij vernamen dat het te koop was”, zeggen Dirk en Claudine.
“Er was hier, behalve een kraantje, niets van sanitair. De elektriciteit was verouderd, op veel plaatsen lekte water binnen, de verf hing van de plafonds. Er was dus veel werk aan de winkel. De grote werkzaamheden hebben we door aannemers laten doen, alle decoratie en schilderwerken hebben we zelf gedaan. We pakten eerst de benedenverdieping aan en dan kamer per kamer”, legt het echtpaar uit, terecht trots op het resultaat waar zijn vele werk naartoe geleid heeft. “In de eerste maanden was het echt kamperen”, lacht Claudine. “Maar nu koesteren we dit huis.”
In de reizende tentoonstelling, die van zaterdag 29 juni tot woensdag 24 juli gratis te bezoeken is in het RAM, ontdek je alles over het leven en werk van deze architect. Daarnaast is er een extra fototentoonstelling waar fotografen hun blik op de gevels en gebouwen van Pil willen delen. “Aan de hand van een podcast gaan we ook in gesprek met experten en bewoners van enkele panden”, legt schepen van Cultuur Stijn Jonckheere uit.
Na 24 juli reist de overzichtstentoonstelling nog naar de Sint-Laurentiuskerk van Westende, het Sint-Bernarduscollege van Nieuwpoort, de O. L. V.-Hemelvaartkerk van Gistel en de Anglicaanse kerk van Oostende.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier