Langs de betonnen wandeldijk achter het Vissersdorp in De Panne, op het einde van de Dynastielaan, ligt al een tijdje een groot blok gewapend beton.
‘Gewapend’ mag je hier letterlijk nemen, want in de betonnen blok is een projectiel muurvast verankerd. De klomp beton, waar ook nog gaten in zijn geboord, werd ondertussen verlegd omdat deze gedeeltelijk op de toegang naar de werf van ‘Westerpunt’ lag.
Het blok beton met projectiel is eigenlijk een kunstwerk van Beaufort 2021 van de kunstenaar Michael Rakowitz. Maar omdat het nergens is vermeld of staat te lezen, denken heel wat wandelaars dat het effectief om een stuk achtergebleven oorlogsmunitie gaat. Ondertussen hebben reeds heel wat mensen gebeld naar de politie met de melding dat ze een obus of een projectiel gevonden hebben. Zo ook weer begin deze week vertelt Hélène Ingels, woordvoerder van PZ Westkust. Uit voorzorg werd er toch maar een politielint rond het kunstwerk aangebracht.
Woensdagvoormiddag werd het lint verwijderd en binnenkort komt er een bordje met uitleg over het kunstwerk. Door de werken aan ‘Westerpunt’ werd het kunstwerk nu in het zand van een duin gelegd naast de betonnen wandelweg.
Als herdenking aan Operatie Dynamo nodigde Michael Rakowitz de Belgische bevolking uit om een object te kiezen waar een oorlogsverhaal aan kleeft en het aan hem te schenken. Zo trachtte hij een nieuwe fase toe te laten in het herinneringsproces. De Belgische objecten integreerde hij in een nieuw oorlogsmonument dat door de stijgende zeespiegel ooit ook onder water zal liggen. Hiermee spiegelt Rakowitz het Joods ritueel ‘Tasjliech’ voor, waarbij familieleden stenen of broodkruimels in een oceaan, rivier of andere stroom werpen. Elk voorwerp symboliseert een misstap waarvan de werper afstand wil nemen. Net als bij Tasjliech kan Rakowitz’ project voor de Belgen een moment van reflectie én heling teweegbrengen. (JT)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier