‘Permeke-zwanen’ op elektriciteitscabine in Jabbeke: “Een eer om zoiets te mogen doen in de gemeente waar ik opgegroeid ben”

Pieter Verbeke, alias Nekvel, poseert bij de elektriciteitscabine. © Davy Coghe
Redactie KW

De in Jabbeke opgegroeide streetartkunstenaar Nekvel heeft de elektriciteitscabine op de hoek van de Kroondreef met de Gistelse Steenweg verfraaid met zwanen. Het is de tweede cabine in Jabbeke die nu een kunstwerk is.

Na een eerste geslaagde project met de elektriciteitscabine in de Kerkeweg, besliste het college van burgemeester en schepenen een tweede elektriciteitscabine op te waarderen met een kunstwerk.

“We kozen indertijd ervoor om de twee elektriciteitscabines die het meest zichtbaar zijn aan te pakken en een mooie look te geven. De cabine in de Kerkeweg in Snellegem werd ingekleurd door Wietse. Gezien de locatie van deze tweede elektriciteitscabine – op slechts een honderdtal meter van het Permekemuseum – en ter gelegenheid van de heropening van het museum na een grondige renovatie, kozen we ervoor om de band tussen Jabbeke en Permeke nog meer in de verf te zetten”, zegt burgemeester Frank Casteleyn.

Kunstenaar Pieter Verbeke, alias Nekvel, kreeg de kans om de elektriciteitscabine in de Kroondreef te gebruiken als canvas en een werk te maken voor de openbare ruimte.

Nekvel werkt graag met alledaagse elementen zoals speelgoed, kookgerief,… als thema. Dit om het esthetische te vinden in het normale. Ze vormen bijna abstracte collages in een kleurrijk palet. Voor muren werkt hij graag met ‘de outsiders’, waarbij de muur door allerlei elementen gebroken wordt. Daarmee gaat hij dan aan de slag om een site-specifiek werk te maken.

Ruw kleurenpalet

In samenspraak met het gemeentebestuur koos de kunstenaar voor een compositie met drie sierlijke zwanen in een gele kleurschakering, in een stijl die geïnspireerd is op die van Constant Permeke en zijn typerende ruwe kleurenpalet. “Ik vind het een eer om zoiets te mogen doen in de gemeente waar ik opgegroeid ben”, zegt Nekvel, die nu vooral in het Antwerpse creatief aan de slag is. (PA)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier