“Onder indruk geraakt door bezoek aan Ensorhuis”: Joeri Van Royen laat zich inspireren door James Ensor

De passie van Joeri Van Royen voor de oude meester was er al, maar een bezoek aan het James Ensorhuis heeft bij hem een zeer grote indruk achtergelaten. (foto GST)
Geert Stubbe
Geert Stubbe Medewerker KW

2024 staat in het teken van James Ensor. Tal van kunstenaars lieten zich al inspireren door de Oostendse meester. Zo ook Joeri Van Royen die met zijn eigen werk ‘De maker van het masker’ meedingt naar de hoofdprijs in een expo tijdens dit Ensorjaar. “In het Ensorhuis vond ik het plezier in zijn werken en de mens zelf.”

Joeri Van Royen werd geboren op 9 oktober 1973 in Sint-Niklaas. Hij is gehuwd met Els Naessens (49) en de papa van Kato (21) en Willow (19). Joeri volgde de liefde naar West-Vlaanderen en woont in de Patersonstraat in Oostkamp. Hij is in 1996 afgestudeerd in Gent als industrieel ingenieur en werkt als ICT-coördinator in het VTI van Brugge. Hij is grotendeels een autodidact en heeft als kind op jonge leeftijd al leren tekenen uit boeken. Gezegend met een rijke fantasie waren zijn onderwerpen toen vooral fictieve personages, waar hij nu zich meer bezighoudt met waarnemingstekenen. Zijn favoriete onderwerp is de mens, en dan meer bepaald het naakte vrouwelijke figuur. Hij volgt sinds 2008 ook lessen figuurtekenen. Eerst in Oostkamp onder leiding van Tinus Vermeersch, de kleinzoon van vermaarde José Vermeersch. Toen het Oostkampse tekenatelier opging in de academie van Brugge, ging hij daar aan de slag als leerling, waar hij heeft leren schilderen met olieverf. Hij volgt er momenteel zijn laatste jaar waarna er eventueel nog twee specialisatiejaren kunnen volgen. “Ik ging hier in de academie meer en meer toeleggen op figuurtekenen en konden we naar levende modellen gaan tekenen. Figuurtekenen is een van de moeilijkste disciplines van de schilder- en tekenkunst, maar we krijgen hier zeer veel mogelijkheden om dit verder te ontwikkelen en meestal zijn er ook levende modellen aanwezig”, weet Joeri te vertellen. Joeri Van Royen is gefascineerd door de rijke geschiedenis van de tekenkunst en vindt inspiratie bij kunstenaars zoals Leonardo Da Vinci, Van Dijck, Rembrandt, alsook bij de Art Nouveau van Mucha, en in de figuren van Egon Schiele. Een interesse die ook duidelijk terug te vinden is in zijn vele werken.

James Ensor achterna

De passie van Joeri Van Royen voor de oude meester was er al, maar een bezoek aan het James Ensorhuis heeft bij hem een zeer grote indruk achtergelaten. “Ensor op zich zei me niet veel, tot ik zijn huis bezocht. Daar heb ik het plezier gevonden in zijn werken, maar ook in de mens zelf. Een Belgische meester, maar al bij al iemand die een eenvoudig mens gebleven is. De dagen erop heb ik veel onderzoek gedaan, boeken gelezen en besloten om deel te nemen aan de kunstenaarswedstrijd die georganiseerd werd ter ere van het Ensorjaar 2024”, vertelt Joeri. Het is een schilderij geworden met aantal items die naar James Ensor verwijzen. Hij is begonnen met een doek waarop al een studie van een skelet stond, geschilderd in de Academie van Brugge. Het is niet verwonderlijk dat een doek overschilderd wordt en zo een tweede leven tegemoet gaat. “De bedoeling was hierop een zelfportret met hoed en bloemen te schilderen, maar dat idee liet ik al gauw varen. Het is dus een zelfportret in mijn schilderstenue geworden, zoals mijn medestudenten me kennen. Op het schilderij is de doodskop gebleven. Het centraal object is een masker, met daarachter de meester Ensor zelf. Een logische invulling van de ruimte, met het idee dat het masker van Ensor naar mij toe kwam zweven en een link maakte. Oorspronkelijk wilde ik het schilderij De meester bezoekt de leerling noemen, maar uiteindelijk gaat het niet om de kunstenaar, of zijn leraar/inspiratiebron, maar om wat hij of zij wil overbrengen. Het werk kreeg dan De maker van het masker mee.”

Expowedstrijd

De Nationale Expo die eind maart van start ging is een wedstrijd voor amateurkunstenaars met als thema James Ensor. Iedereen mag kunst digitaal insturen, wel te verstaan werken die is geïnspireerd zijn op James Ensor. 70 kunstenaars mogen hun creatie later voorstellen in de Koninklijke Bibliotheek (KBR) in Brussel. Een aantal werken worden geselecteerd door een vakjury maar iedereen heeft een stem in de wedstrijd. Het publiek kan via de website van Nationalexpo meestemmen welke werken er tentoongesteld mogen worden en het wordt misschien wel De Maker van het Masker van Joeri Van Royen uit Oostkamp. Er kan tot 19 mei gestemd worden.

Bij deze nog de link naar het schilderij De Maker van het Masker van Joeri Van Royen: https://nationaleexpo.museumpas.be/project/41931

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier