Onbekend schilderij van Ensor duikt op na 80 jaar

@Arenberg Auctions.
Redactie KW

Een schilderij van James Ensor is na 80 jaar boven water gekomen en wordt eind juni geveild. Het gaat om een stilleven met roze en witte bloemen in een vaas. Het werk start met een taxatie van 10.000 euro. Dat heeft Brusselse veilinghuis Arenberg Auctions gemeld. De Oostendse Ensorkenner Xavier Tricot was op de hoogte van het bestaan van het werk, en is blij dat het is opgedoken.

Een schilderij van James Ensor dat tot nu toe nog nergens gezien was en tachtig jaar van de aardbodem leek verdwenen te zijn, is boven water gekomen en wordt eind deze maand geveild door het befaamde Brusselse veilinghuis Arenberg Auctions. Het gaat om een Ensor-stilleven met roze en witte bloemen in een vaas. Het schilderij was enkel bekend via Ensors notaboekje en zat al die tijd verdoken bij een privéverzamelaar. Dat het net nu in het Ensorjaar opduikt, is verrassend.

Schetsboek

Ensor wordt zelden geassocieerd met stillevens. Nochtans maken ze een kwart uit van al zijn schilderijen. In zijn stillevens ontleende hij veel motieven aan zijn onmiddellijke omgeving,: zoals het curiositeitenwinkeltje waarin zijn moeder schelpen, Chinese souvenirs of carnavalsartikelen verkocht, of zijn ouderlijke huis. Het stilleven dat binnenkort bij Arenberg Auctions onder de hamer gaat, toont alvast een vaas in blauw en bruin aardewerk, met daarin een boeket witte en roze bloemen. Ensor maakte van al zijn schilderijen aantekeningen in notaboekjes. Daarin tekende hij de ontwerpschets over, de datum, de afmetingen, wie het kocht of wat ermee gebeurd was. Het werk dat nu is opgedoken, was enkel en alleen bekend en beschreven via een schets in het Liber Veritatis, een schetsboek dat Ensor van 1929 tot 1941 bijhield en dat vandaag bewaard wordt in het Art Institute of Chicago. Dankzij een extra inscriptie in het schetsboek valt het schilderij te dateren rond 18 april 1940, wat betekent dat Ensor het schilderij dus maakte op 80-jarige leeftijd. Het werk was quasi nooit gezien door het publiek en kwam vrij snel in handen van een privéverzamelaar, waardoor er niets meer over geweten was dan datgene dat in het notaboekje van Ensor stond.

Dat er nu nog een Ensor opduikt, het is wel degelijk een zeldzaamheid, want het grootste deel van Ensors oeuvre is bekend. Naar aanleiding van het Ensorjaar bracht Mu.ZEE in Oostende dit voorjaar nog zo’n 50 stillevens bij elkaar, uit binnen- en buitenlandse musea en uit privécollecties. Een primeur voor het Ensorjaar 2024, want nooit eerder was er een tentoonstelling met Ensors stillevens. Nu de tentoonstelling is afgelopen, duikt er dan plots een stilleven op dat 80 jaar van de radar was verdwenen.

Opvallend fris

“Natuurlijk kende ik het werk al”, zegt de Oostendse Ensorspecialist Xavier Tricot. “Ik vermeld trouwens het schilderij in mijn oeuvrecatalogus van Ensors schilderijen en geef er ook de schets weer uit zijn liber veritatis. Ja, ik ben blij dat het nu opgedoken is. Ik heb het nu ook pas in de catalogus van het veilinghuis afgedrukt gezien en het is een nog opvallend fris werk dat de meester op 80-jarige leeftijd heeft gemaakt. Nee, ik spreek me niet uit over de financiële waarde ervan. Dat laat ik aan anderen over.” (HH/ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier