Nieuw beeld op Heule-Watermolen dankzij oud ijzer

Carlo Moerman. © Kurt De Schuytener
Carlo Herpoel
Carlo Herpoel Medewerker KW

Beeldhouwer Philip Moerman mag voor ‘zijn’ Heule-Watermolen een kunstwerk maken. Jean-Pierre Gheysens, voorzitter van het feestcomité financiert het beeld met de opbrengst van oud ijzer dat hij inzamelt in de parochie. Het hele dorp kan op die manier dus bijdragen aan de realisatie van het kunstwerk, dat op 5 juli voorgesteld wordt tijdens de opening van de 80ste Watermolenfeesten.

Kunstenaar Philip Moerman (62) studeerde elektro-mechanica in het PTI in Kortrijk. Na zijn studies ging 1980 hij aan de slag bij de NMBS en werkte er tot hij op 55-jarige leeftijd met pensioen ging. Hij is gehuwd met Carla Sandra (63). Samen hebben ze een zoon Andy (38).

De passie van Philip is beeldhouwen maar hij startte met schilderen en tekenen. Het begon allemaal in 1989 in het molenhuisje op de Watermolen. Philip mocht er samen met Roger Noppe (+), Stefaan Vansteenkiste (+), Freddy Tyberghien en Etienne Demaegdt creatief en kunstzinnig bezig zijn.

Brons gieten

“In 1995 was er tijdens een jaarmarkt in Harelbeke opendeurdag in de academie. “Ik weet nog dat het water uit mijn mond liep toen ik de klas beeldhouwkunde betrad. Ik zei tegen Sandra ‘dat wil ik doen, dit is mijn ding’”, vertelt Moerman. Na zijn vijfjarige opleiding beeldhouwkunde leerde Philip de laatste knepen van het vak bij verschillende beeldhouwers zoals onder andere Irénée Duriez.”

“Hij leerde brons gieten bij een oud-collega van de NMBS en deed dat 15 jaar lang, samen met zijn vader Henry en vriend Jean-Paul Sagaert. Nu laat hij zijn kunstwerken gieten bij Art Casting in Oudenaarde.

Koppige Ezel

Philip ging op zelfstandige basis als beeldhouwer aan de slag. “Ik heb nu een vast atelier in Carrara, in Italië. Ik ben daar twee- tot driemaal per jaar. Ik ben er helemaal geïnstalleerd.” Philip krijgt uiteenlopende opdrachten, zoals vorig jaar het maken van ‘De Koppige Ezel’ in Kuurne.

“Ik maak kunstwerken in marmer en brons maar ga nu ook met glas aan de slag. Mijn doel is om mijn gestileerde objecten en vormen in marmer over te zetten in gegoten glas. Ik ga mijn specialiseren in vormgieten. Het is mijn bedoeling om uiteindelijk te evolueren van steen naar glas.” Daarvoor is Philip bezig met een zevenjarige opleiding glaskunst aan de academie Harelbeke.

Het beeld ‘De Molenaar’

Het idee voor het beeld ‘De Molenaar’ ontstond tussen pot en pint met ‘Jempi’, Jean-Pierre Gheysens (72), voorzitter van het feestcomité Heule-Watermolen. “Omdat we toe zijn aan de 80ste editie van onze kermis leek het ons mooi een kunstwerk te realiseren. We wilden een neutraal werk, dus geen bekend figuur. Het wordt alvast een beeld met een link naar de geschiedenis van de Watermolen, een kunstwerk waar iedereen iets aan heeft”, zegt Jean-Pierre.

Philip vult aan: “Toen Jean Pierre voorstelde om de nodige fondsen te voorzien met de opbrengst van de verkoop van oud ijzer konden we ons idee realiseren. Ik zorgde voor het ontwerp en de realisatie en heb het beeld gratis gemaakt. Jempi betaalt het brons gieten, de sokkel en het plaatsen.”

Het ontwerp heeft al een hele weg afgelegd alvorens het licht op groen kwam. “We hebben ondertussen alle goedkeuringen en een definitieve plaats. Eerst moesten we een dossier indienen bij de diensten Waterwegen en Stedenbouw, het vervolgens voorleggen aan het comité ‘Kunstwerken in de stad’ om ten slotte de zegen te krijgen van het schepencollege.

Feestelijke onthulling

Het bronzen beeld krijgt een QR-code voor meer informatie. Er schuilt een pedagogisch verhaal achter. Met het kunstwerk ‘De Molenaar’ wordt de lokale beeldhouwer en het verleden geëerd. Hoe het kunstwerk er precies zal uitzien, blijft voorlopig geheim. De feestelijke onthulling is voorzien op 5 juli tijdens de opening van de 80ste Watermolenfeesten. De inwoners van Heule-Watermolen moeten dus nog even geduld oefenen.

(CH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier