https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Kunstenfestival Watou voor het eerst op drie locaties

Burgemeester Christof Dejaegher, schepen Loes Vandromme en cultuurmedewerkers Jessy Clynckemaillie en Matthias Breyne.© (Foto MD)
Burgemeester Christof Dejaegher, schepen Loes Vandromme en cultuurmedewerkers Jessy Clynckemaillie en Matthias Breyne.© (Foto MD)
Redactie KW

Voor het eerst zwermt het Kunstenfestival Watou uit naar drie verschillende locaties: de dorpskern van Watou, de Gasthuiskapel en het kasteel van De Lovie in Poperinge. Pendelbusjes brengen de bezoekers gratis van het Poperingse station naar de tentoonstellingsplaatsen. Een algemeen toegangsticket blijft 20 euro kosten.

Organisator stad Poperinge en de curatoren van het Kunstenfestival Watou, Benedicte Goesaert, Chantal Pattyn en Peter Verhelst gunnen al een eerste blik op ‘Watou 2021’. “De 40ste editie staat voor beweging, meerstemmigheid, menselijkheid en intensiteit, en volgt een vernieuwd en verrassend parcours”, zegt Cutuurschepen Loes Vandromme (CD&V).

De curatoren nodigen het publiek uit om te kijken, te lezen, te voelen, te reflecteren en te connecteren. Met de kunst, de poëzie, de natuur en met elkaar. Het kunstenfestival telt meer dan 30 beeldend kunstenaars. Tot de selectie behoren ondermeer Carla Arocha (mevrouw Luc Tuymans) & Schraenen (VE/B), Edith Dekyndt (B), Bram De Munter (B), Tracey Emin (GB),

Nadia Gerroui (F), Esther Kläs & Gustavo Gomes (D), Mark Manders (B/NL), Neo Matloga (ZA), Vincent Meessen (B) en Johan Van Geluwe (B †).

“De deelnemende dichters zijn gevestigde namen uit Vlaanderen en Nederland, zoals Anna Enquist. Of overleden dichters, zoals Gerrit Kouwenaar. De selectie telt half vergeten dichters

(Jos de Haes) en superstars (Marieke Lucas Rijneveld). In het openingsweekend wordt de 70 jaar geworden Stefan Hertmans gevierd. In de zomer zijn ook optredens van Wannes Capelle voorzien”, aldus cultuurfunctionaris Jessy Clinckemaillie.

Een selectie van 14 gedichten is ook opnieuw te ontdekken langs het ‘Gedichtenparcours Watou 2021’. Het alternatief voor het Kunstenfestival in de zomer van 2020 staat ook dit jaar op het programma. Natuur en poëzie komen samen in een fietstocht tussen Poperinge en Watou.

Kunstenparcours in beweging

In Watou zelf zullen de bezoekers bekende locaties herkennen. Een aantal nieuwe locaties zorgt voor een verrassend parcours door het dorp. Watou blijft de uitvalsbasis van het Kunstenfestival en toont het gros van de kunstenaars en dichters.

In het centrum van Poperinge lieten de curatoren hun oog vallen op het unieke interieur van de Gasthuiskapel. Het Kasteel en park van De Lovie maken het plaatje van compleet.

Het opnemen van deze twee locaties op afstand in het kunstenparcours was niet enkel een artistieke keuze, maar kadert ook in een bredere visie op een veilige organisatie van het Kunstenfestival. Schepen Loes Vandromme: “De wereld zal deze zomer nog niet volledig vrij zijn van het coronavirus. Wij stemmen de praktische werking van het festival hier op af. Het toevoegen van de Gasthuiskapel en het Kasteel De Lovie zorgt voor een grotere spreiding van de bezoekers en draagt bij aan een veilige en ontspannen beleving voor iedereen. Niet enkel de beeldende kunst en de poëzie, maar ook de nieuwe locaties worden een ontdekking voor het publiek.”

‘Watou 2021’ vindt plaats van 3 juli tot en met 5 september. Het Kunstenfestival is te bezoeken van woensdag tot maandag, telkens van 11 tot 19 uur. Dinsdag gesloten. Een standaardticket kost 20 euro, en is meerdere dagen geldig. De reservatie gebeurt op voorhand online, volgens tijdvakken. Per dag en per tijdvak is een maximaal aantal bezoekers toegelaten, opnieuw met het oog op een veilige beleving voor iedereen.

De ticketverkoop start midden mei. De pendelbus zit inbegrepen in het ticket, alsook het gebruik van de nieuwe randparking in Watou. (AHP)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten