Wie van underground-kunst van Brugse jongeren – en oudere jongeren – wil proeven, kan de komende dagen op de site Van Marcke terecht, in de Brugse wijk Kristus-Koning. “De lockdown remt jonge kunstenaars niet in hun creativiteit af”, stelt schepen van Jeugd Mathijs Goderis (Vooruit) vast.
Wie de voormalige Van Marckesite langs de Diksmuidestraat binnenwandelt, ziet zwart geverfde letters op een witte muur. Een tekst van Fleur Coevoet, zo blijkt. De eerste zin is meteen raak: “Verloren onder het onkruid/woeker ik hier/waar ik onzichtbaar ben.”
Oude sites moeten wijken
De stad Brugge investeert flink wat centen in jongerencultuur, maar dit is lang niet altijd zichtbaar. Critici verwijzen naar Het Entrepot, dat buiten de stadswallen in het havengebied ligt. Ook in het UNESCO-gedeelte van Brugge is het vaak met een vergrootglas zoeken naar kunstzinnige escapades van jong geweld. “Ik ben me er als schepen van Jeugd van bewust dat oude sites moeten wijken voor vastgoedprojecten”, zegt Brugges eerste schepen Mathijs Goderis (Vooruit).
“Ik vind het cool dat jongeren het initiatief nemen om op bijna verloren gewaande sites met een bijzonder project uit te pakken” – Schepen van Jeugd Mathijs Goderis (Vooruit)
“Zo maakte de voormalige drukkerij Die Keure de voorbije jaren plaats voor het woonproject Den Indruk. Ook voor De Weylerkazerne kwam er een soortgelijke reconversie. Die vlieger gaat straks ook voor de site van Van Marcke op. Vooralsnog kunnen we de werking van De Tank verderzetten, maar we weten dat er een dag komt dat er ook daar een nieuwbouwsite zal verrijzen. Ik vind het cool dat jongeren het initiatief nemen om op bijna verloren gewaande sites met een bijzonder project uit te pakken.”
Vader en zoon
Wellicht ook daarom kende het stadsbestuur een Jong Ding-subsidie van 5.000 euro toe aan de initiatiefnemers voor de realisatie van dit kunstzinnige gebeuren. Die organisatoren zijn Kunstenal, het bijzondere jongerenplatform dat de voorbije jaren met uitgelezen projecten uitpakte, en de Brugse poot van het Brugs-Oostendse kunstencentrum KAAP.
Op de binnenplaats van de voormalige Van Marckesite kun je de artistieke zielenroerselen van ruim twintig kunstenaars aanschouwen, maar ook wie de trappen opklautert, maakt kennis met het vaak verrassende werk van plaatselijke creatievelingen. Daar schuin tegenover staat een immens leeg gebouw waar KAAP onder meer een podcast van Benne Dousselaere en Elly Van Eeghem opneemt.
Oude ratten
Op de Facebookpagina van dit evenement krijg je een oplijsting van de deelnemende kunstenaars. Daar zitten enkele oude ratten tussen. Johan Vanparys exposeert rockfotografie, terwijl Frank Slabbinck – vader van Sammy die met enkele prachtige collage murals uitpakt – een kunstzinnig aardigheidje deed aan de ingang van het toilet.
Wie Kunstenaal KAAPt wenst te bezoeken, kan terecht op de site op vrijdag 26 maart van 18 tot 23 uur en op zaterdag 27 en zondag 28 maart, telkens van 14 tot 18 uur. Gratis toegang.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier